Hoe ziet een ronde op Istanbul Park eruit?

(c) Formula1.com

Vanmiddag is er officieel naar buiten gebracht dat de Formule 1 na 9 jaar weer in Turkije gaat racen. Istanbul Park wordt door vele fans gezien als één van de mooiste circuits van de wereld. Veel fans zijn ook erg blij dat de Grand Prix weer is toegevoegd aan de kalender. Maar hoe ziet een rondje er eigenlijk uit?

Op 15 november wordt er weer in Turkije gereden. De laatste keer dat de Formule 1 in Turkije reed was in 2011. Het circuit is altijd een favoriet geweest van vele fans. Naast legendarische circuits als Spa, Monaco en Suzuka is ook Istanbul Park een bekende onder de Formule 1 fans.

Het circuit heeft een lengte van ruim vijf kilometer en telt 14 bochten, vooral de achtste bocht is een echte uitdaging. Van 2005 tot 2011 stond het circuit op de kalender en ook dit jaar is het circuit weer van de partij. Het circuit begint met een recht stuk gevolgd door een redelijk scherpe bocht naar links. Na bocht 1 gaat het circuit iets omhoog in een snelle bocht naar rechts gevolgd door een langzamere bochtencombinatie. Na die bochtencombinatie rijden de coureurs richting een hairpin. Bij het uitgaan van die hairpin mogen de rijders zich opmaken voor bocht 8. Een supersnelle bocht naar links waarbij de coureurs vier keer naar de binnenkant moeten. Na een klein recht stuk komt er een bocht naar links die leidt tot het langste rechte stuk van het circuit. Het rechte stuk bevat een flauwe bocht naar rechts die makkelijk vol gas is. Na het rechte stuk moeten de coureurs hard remmen voor de laatste langzame bochtencombinatie. Na die drie bochten draaien de mannen het rechte stuk weer op om de ronde af te maken.

Een volledige ronde op Istanbul Park ziet er als volgt uit: