Andretti op pole position voor Indy500, Veekay vierde

(c) IMS

Marco Andretti heeft pole position veroverd voor de 104de editie van de Indy500. De Andretti Autosport-coureur reed een gemiddelde snelheid van 231.068 mijl per uur over vier ronden en hield Scott Dixon nipt achter zich. Rinus van Kalmthout imponeerde wederom en start volgende week als vierde.

Tijdens de kwalificatiesessie op zaterdagavond werd eerst het kaf van het koren gescheiden. Slechts negen coureurs mochten vanavond tijdens de ‘fast nine’ een gooi doen naar de felbegeerde pole position voor de Indy500. Een van hen was Rinus Veekay. De Nederlander verraste gisteren vriend en vijand door als enige met een Chevrolet motor aangedreven auto zich bij de beste negen coureurs te kwalificeren.

Veekay moest als vierde de legendarische arena van de Indianapolis Motor Speedway betreden. De ECR-coureur legde zijn run van vier ronden op ‘the brickyard’ af in een gemiddelde snelheid van 230.704 mijl per uur (bijna 371 km/h). Dat resultaat bleek aan het eind van de sessie goed voor een indrukwekkende vierde plek en dus een plaats op de tweede rij.

De Andretti-coureurs leken na de kwalificatiesessie van gisteren de grote kanshebbers voor een plek op de voorste rij, maar konden dat niet allemaal waarmaken tijdens de ‘fast nine’ kwalificatie. Alexander Rossi kwam niet verder dan de negende plaats, terwijl zijn teamgenoot Ryan Hunter-Reay achter Veekay aansloot op P5. 

Marco Andretti mocht als laatste zijn vier ronden rijden. Op dat moment leek Scott Dixon af te stevenen op pole position. De Chip Ganassi-coureur moest al als vijfde de baan op, maar zag de ene coureur na de andere zich stukbijten op zijn resultaat. Andretti dompelde op het laatste moment de Nieuw-Zeelander echter in rouw door met een gemiddelde van 231.068 mijl per uur de 2,5 mijl lange oval af te werken. De Amerikaanse coureur uitkomend voor Andretti Autosport was daarmee slechts 0.017 mijl per uur sneller dan Dixon.

De 104de editie van de Indy500 wordt op zondag 23 augustus verreden.