Teams akkoord om tests op nieuwe circuits te verbieden

(c) Red Bull Content Pool

De Formule 1-teams en de FIA zijn overeengekomen dat er niet op de nieuwe circuits getest mag worden, meldt Motorsport.com. Voor het bijzondere F1-seizoen in 2020 zijn er vier nieuwe locaties aan de kalender toegevoegd en de FIA wil daarmee voorkomen dat er al data wordt verzameld over die circuits.

De circuits in Mugello en Portimao zijn beide gloednieuw op de kalender, terwijl Imola en de Nurburgring voor het laatst op de F1-kalender stonden in respectievelijk 2006 en 2013.

Hoewel de meeste teams hun twee filmdagen met het huidige chassis al hebben gebruikt, kan iedere renstal met auto’s uit 2018 of eerder onbeperkt kilometers maken, zolang de FIA op de hoogte wordt gehouden. Sommige teams hebben echter niet de beschikking over een geschikte combinatie tussen chassis en motor.

Renault heeft bijvoorbeeld voor de start van het seizoen gebruik gemaakt om met een auto uit 2018 te testen op de Red Bull Ring in Spielberg. Van de vier nieuwe circuits ging Ferrari naar het eigen Mugello, ook met een auto uit 2018. Het team van AlphaTauri kon een filmdag met het chassis van dit jaar combineren met een uitgebreidere test in de auto van 2018 op het circuit van Imola. Beide sessies vonden plaats voordat de circuits bevestigd werden op de Formule 1-kalender.

Vervolgens hebben andere teams interesse getoond om informatie te gaan verzamelen op de nieuwe circuits. De recente stemming van de teams heeft echter geleid tot een verbod op dergelijke tests op race-locaties met oudere auto’s. Teams die nog een filmdag over hebben voor dit jaar, mogen deze ook niet gebruiken op die circuits.

Teams zouden in theorie alleen nog met straatauto’s of auto’s uit andere racecategorieën kilometers mogen maken. Een grote renstal is in gesprek met Imola of dit mogelijk is.