Hamilton pakt pole position in Barcelona

M239169

Lewis Hamilton start morgen de Grand Prix van Spanje van pole position. De Mercedes-coureur hield teamgenoot Bottas achter zich. Max Verstappen begint de race vanaf de derde plaats.

Q1

De kwalificatie werd verreden onder een blauwe hemel en bij hoge temperaturen. Beide Williams-coureurs beten het spits af en zetten de eerste tijden neer. Het was Verstappen die echter de eerste serieuze tijd op de klokken zette. De Nederlander was met zijn eerste getimede ronde nipt sneller dan Bottas. Hamilton dook echter met vier tienden onder hun tijd en zette de Mercedes voorlopig bovenaan de tijdenlijst. Beide Racing Points sloten achter de Brit aan.

Met nog drie minuten te gaan doken alle coureurs behalve Pérez en Stroll weer de baan op. In de strijd om een plek in het tweede deel van de kwalificatie ging het tussen de coureurs van Haas, Williams en Alfa Romeo. Het was de ervaren Kimi Raïkkönen die de dans wist te ontspringen. Grosjean, op vrijdag nog vijfde en zesde, eindigde op de 17e positie. Ook voor zijn teamgenoot Magnussen, Giovinazzi en Latifi en Russell viel het doek. Het was voor de Brit de eerste keer dit jaar dat hij Q2 niet wist te halen. Hamilton scherpte aan het einde van de sessie zijn tijd verder aan besloot Q1 op de eerste plaats.

Q2

De vraag was of er iemand het aan zou durven om op de medium band te kwalificeren, omdat de verschillen in Q1 erg klein waren. Uiteindelijk bleek niemand de gok te wagen en vertrok iedereen op het zachte rubber. In de eerste run was Hamilton een tiende sneller dan teamgenoot Bottas. Verstappen sloot aan op de derde plaats. 

Het gevecht om een plaats in het derde deel van de kwalificatie ontbrandde tijdens de tweede run van de coureurs. Eerst duwde Kvyat Ricciardo uit de top tien. Daarna verbeterde Vettel de tijd van de Rus en leek hij zich te verzekeren van een plekje in Q3. Pierre Gasly had echter het beste tot het laatst bewaard. De Fransman sprong naar P5, waardoor Vettel net niet doordrong tot het laatste deel van de kwalificatie. De Duitser kwam uiteindelijk twee duizendste tekort op Lando Norris. Hamilton, Bottas en Verstappen besloten geen nieuwe poging te wagen en bleven in de pits staan.

Q3

Lance Stroll was de eerste coureur die een tijd neerzette waar de anderen zich stuk op zouden moeten bijten. Teamgenoot Pérez ging er eerst met twee honderdsten onderdoor, waarna Bottas er nog eens negen tienden vanaf haalde. Het was echter Hamilton die zijn Mercedes bovenaan zette. Hij verbeterde de tijd van zijn teamgenoot met 59 duizendsten en zette een 1:15.584 neer. Verstappen nestelde zich tussen de Mercedessen en de Racing Points, op zeven tienden van Hamilton.

In de tweede run wisten zowel Hamilton als Bottas hun eerdere tijd niet te verbeteren. Daarmee leek de strijd om pole position beslist, want ook Verstappen was niet sneller onderweg. De Nederlander mag morgen de wedstrijd vanaf P3 aanvangen. Verstappen krijgt Pérez naast zich op de tweede rij. Voor Hamilton is het zijn 92e pole position uit zijn carrière. Pierre Gasly, tijdens Q2 nog verrassend vijfde, kwam nu niet verder dan de tiende plaats.

F1_Spanish_1-700x394
(c) Formula 1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden