Ross Brawn: “Hülkenberg was onze tweede keus na Hamilton”

Ross Brawn deed gisteren een boekje open over het zitje dat in 2013 vrij kwam bij Mercedes. Volgens Brawn was Hülkenberg de eerste keus als Hamilton niet voor de zilverpijlen had gekozen.

In 2012 reed Lewis Hamilton nog voor McLaren. Hamilton had voor het team uit Woking al een kampioenschap gewonnen in 2008 maar kwam er in de jaren daarna telkens net niet aan. Vaak bleek de auto toch niet goed genoeg, en als dat wel het geval was, dan werd Hamilton meermaal geplaagd door technische problemen.

Tijdens de Grand Prix van Singapore in 2012 reed Hamilton op kop en een overwinning zou zijn kansen op het kampioenschap significant verbeteren. Hamilton kreeg echter weer een technisch probleem en moest de race vroegtijdig beëindigen. Dit bleek achteraf het moment waarop de Brit besliste dat hij aan iets anders toe was.

Hamilton kwam in contact met Niki Lauda en Ross Brawn van Mercedes. Uiteindelijk schijnt het dat Niki Lauda hem overtuigd heeft van de stap naar Mercedes. En de rest is geschiedenis. Hamilton wist in zeven jaar bij Mercedes vijf wereldtitels op zijn naam te schrijven, en hij maakt nu zelfs aanspraak op de records van de ‘onaantastbare’ Michael Schumacher.

Ross Brawn gaf echter gisteren aan dat hij als teambaas van Mercedes destijds ook in contact was met Nico Hülkenberg. ‘Als Hamilton niet voor ons had gekozen, dan was Hülkenberg onze volgende keuze geweest.’ En dan te bedenken dat Hamilton vijf wereldtitels zou gaan winnen in de meest dominante periode van een Formule 1 team ooit, terwijl Nico Hülkenberg nog niet eens een podium wist te betreden in zijn carrière.

Zo word maar weer eens goed duidelijk hoe belangrijk het is in deze sport om de juiste keuzes te maken, en om op het juiste moment bij het juiste team te zitten. Hülkenberg zit op het moment natuurlijk heel goed bij Racing Point en iedere F1-fan gunt hem een podium tijdens zijn comeback, de vraag is echter hoe lang de Duitser nog mag rijden voor Racing Point dit seizoen, nu Sergio Pérez herstellende is van het coronavirus.

Hülkenberg komt wel weer in aanmerking voor een stoeltje volgend jaar na de uitmuntende prestaties tijdens zijn comeback. De Duitser schijnt met meerdere team in gesprek te zijn en hij zal hopen ditmaal een contract te krijgen bij een team in dezelfde situatie als Mercedes destijds, een jaar voor de reglementswijzigingen.