Verstappen wint bandensteekspel op Silverstone

Max Verstappen heeft de 70th Anniversary Grand Prix op het circuit van Silverstone op zijn naam geschreven. De Nederlander wist het beste met de bandenslijtage om te gaan en troefde in een tactisch steekspel Hamilton en Bottas af.

Valtteri Bottas startte de race van pole position. Verstappen maakte een betere start dan Hülkenberg en pakte direct de derde plaats van de Duitser af. Voor Vettel bleek de gifbeker nog niet leeg, want de Ferrari-coureur spinde in de eerste bocht door eigen toedoen van de baan. De andere coureurs konden de Duitsers ternauwernood ontwijken.

De Mercedessen sloegen direct een gat, maar na de lekke banden van vorige week én het zachtere rubber dit weekend, was het vooral de vraag welke bandenstrategie gehanteerd zou gaan worden. Al na zeven ronden beet Albon het spits af om de medium banden in te wisselen voor een vers setje van het harde rubber. Zijn voorbeeld werd gevolgd door vele andere coureurs uit het middenveld.

Gevecht aangaan

Verstappen kon ondertussen op zijn harde band het tempo van de koplopers goed volgen en dichtte zelfs het gat richting Hamilton. Op het verzoek van zijn team om het rustig aan te doen met de banden antwoordde de Nederlander dat hij het gevecht met Mercedes op de baan aan wilde gaan. Bottas dook als leider van de wedstrijd als eerste van de top drie naar binnen. Hamilton volgde een ronde later, waardoor Verstappen de leiding van de wedstrijd veroverde.

In het middenveld toonde Albon ballen door buitenom in Copse Räikkönen in te halen. Ook Vettel knokte zich weer een weg naar voren. Zijn teamgenoot Leclerc volgde het goede voorbeeld door Norris te verschalken. In een gevecht tussen Red Bull protégés Albon en Gasly kwam de Thai als winnaar uit de bus. De strijd om de posities achter het podium lag door de verschillende strategieën echter volledig open.

Aan de kop van de wedstrijd bleef Verstappen zijn banden managen en wist hij zelfs het gat naar beide Mercedessen steeds verder te vergroten. Zowel Bottas als Hamilton kregen al snel in hun stint te maken met blaarvorming en zagen hun rondetijd verder inzakken. Na zijn pitstop kwam Verstappen vlak achter Bottas weer terug op de baan. De Fin kon echter geen weerstand bieden tegen de Nederlander en moest direct de leiding weer afstaan.

Uitvalbeurt

Verstappen verruilde verrassend snel de medium banden alweer voor setje harde banden. Hij counterde daarmee de pitstop die Bottas in dezelfde ronde maakte en behield de virtuele leiding. Hamilton koos er echter voor om echter door te rijden en leek op weg naar een eenstopper. De banden van de Brit zagen er echter slecht uit en dus besloot het team hem alsnog binnen te halen. De Mercedes-coureur kwam daardoor zelfs achter Leclerc weer de baan op, maar wist de Ferrari snel in te rekenen.

Kevin Magnussen was met nog zeven ronden te gaan de eerste en enige uitvaller. Hamilton was inmiddels op zijn nieuwe banden hard op weg richting Bottas. De Fin kon zijn teamgenoot echter niet achter zich houden en zakte daardoor terug naar de derde plaats. Verstappen bleef ver buiten schot en kwam met meer dan 10 seconde voorsprong als eerste over de meet. De Nederlander boekte daarmee zijn eerste zege van het seizoen.

Achter de top drie kwam Leclerc wederom als best of the rest uit de bus. De Ferrari-coureur zag een gewaagde strategie beloond worden. Albon vocht zich knap naar voren naar P5. Nico Hülkenberg kwam vanaf de derde plek op de grid niet verder dan de zevende plaats.

(c) Formula 1

Lees ook: Verstappen: “Zag deze overwinning niet aankomen”