Bottas pakt poleposition op Silverstone, Verstappen P4

Zojuist is de kwalificatie voor de 70th Anniversary Grand Prix verreden en Valtteri Bottas heeft poleposition weten te bemachtigen, Lewis Hamilton maakt de eerste startrij compleet. Nico Hülkenberg eindigt in de kwalificatie als derde en mag de race vanaf de tweede startrij aanvangen.

Q1

Na de eerste run viel er direct iets op, Russell, Grosjean en Magnussen hebben ervoor gekozen om te rijden op de gele medium band. Zij dachten dat de gele band sneller voor ze zou zijn dan de rode. De beide Haas coureurs besloten na de eerste tijd neergezet te hebben direct weer naar buiten te gaan op de zachte band. Waarschijnlijk was de gele band dus niet de juiste keuze, zeker niet als je ziet dat de eerste tijd op de rode band direct sneller was dan die op de gele.

In de tweede run probeerde Russell ook zijn tijd te verbeteren op de zachte band. Met zijn run op de rode band wist hij zijn Williams op P15 te zetten. De Brit is dus doorgegaan naar het tweede deel van de kwalificatie. De beide coureurs van Mercedes waren het snelste in Q1. Maar in het eerste gedeelte gaat het natuurlijk om de onderste vijf, de eerste afvallers zijn: Kvyat, Magnussen, Latifi, Giovinazzi en Raikkonen.

Q2

De band waarmee een coureur de snelste tijd zet in Q2 is de band waar diegene de race op moet starten, mits die coureur in Q3 terecht komt. De verwachting was dat de meeste coureurs op de medium band naar buiten zouden gaan en dit gebeurde ook. Alleen Verstappen maakte een andere keuze, de Nederlander probeerde zich zelfs te kwalificeren op de harde band. Na zijn run op de hardste band stond de Red Bull coureur op P5.

Het team van Red Bull denkt dat de tijd van Verstappen goed genoeg is en de Nederlander besloot geen tweede run te doen. Achteraf bleek zijn tijd inderdaad goed genoeg voor Q3. Verstappen start de Grand Prix morgen op de harde band. Meerdere coureurs wisten hun tijd te verbeteren. Onder andere Hülkenberg, die doorgaat als tweede vlak voor Lewis Hamilton. Vettel wist met zijn Ferrari niet door te gaan naar Q3. De afvallers in het tweede gedeelte van de kwalificatie zijn: Ocon, Vettel, Sainz, Grosjean en Russell.

Q3

In het derde en laatste gedeelte van de kwalificatie wordt er bepaald wie de race vanaf poleposition aan mag vangen. Voor de teams was het nog steeds onduidelijk welke band het snelst zou zijn over één ronde. Red Bull besloot de eerste run op de medium band te rijden. Met deze run kwamen beide coureurs niet op de gehoopte positie. Verstappen moest na de eerste run genoegen nemen met P5. De andere teams reden ‘gewoon’ op de zachtste band. Lewis Hamilton reed in de eerste run de snelste tijd.

In de tweede run waren het de Mercedessen die kozen om op de medium band naar buiten te gaan, ook Daniel Ricciardo probeerde zijn tijd te verbeteren op de gele band. Alle drie de mannen wisten hun tijd te verbeteren en het was Valtteri Bottas die de snelste tijd reed. Verstappen kwam in zijn tweede run niet verder dan P4. De man van de dag is de coureur op P3. Nico Hülkenberg, de vervanger van Perez, weet de Racing Point op de tweede startrij te zetten.