Ricciardo gaat acties Grosjean bespreken in drivers briefing

(c) Haas F1 Team

Daniel Ricciardo is niet te spreken over de manier waarop Romain Grosjean afgelopen weekend zijn positie verdedigde. De Renault coureur wil daarom vrijdag tijdens de drivers briefing een open discussie met zijn mede-coureurs aangaan.

Grosjean was zondag op het circuit van Silverstone twee keer onderdeel van gesprek bij de wedstrijdleiding. Eerst week de Haas-coureur op het laatste moment van zijn lijn af bij het verdedigen ten opzichte van Carlos Sainz. Later in de race kreeg Ricciardo het aan de stok met de Fransman. Voor het eerste incident kreeg Grosjean de zwart-witte waarschuwingsvlag. Voor zijn tweede actie kreeg hij na de race een officiële waarschuwing.

Voor Daniel Ricciardo is daarmee de kous nog niet af. De Australiër noemt de manier van verdedigen ‘gevaarlijk’. “Het is bij een dergelijke late beweging en reactie niet alleen gevaarlijk voor mij, maar voor ons allebei. Misschien had ik mijn voorvleugel stuk gereden en had hij een lekke band gehad. Als hij zijn verdedigende actie eerder inzet, dan ga ik er buitenom omheen en heeft hij nog een betere kans om te verdedigen ook. Maar dat weet hij zelf ook wel.” Grosjean was zichzelf na afloop van de race van geen kwaad bewust. De Fransman zei dat hij tot het randje was gegaan en dat de regels niets melden over het late verdedigen.

Sinds 2016 let de wedstrijdleiding echter strenger op het bewegen onder het remmen, de zogenaamde ‘Verstappen-regel’. Deze werd ingevoerd nadat de Nederlander tijdens de Grand Prix van Mexico de deur een aantal keer hard dicht gooide in de remzone. Ricciardo wil de discussie nu opnieuw op tafel brengen tijdens de drivers briefing van aanstaande vrijdag: “Ik dacht dat we sinds 2016 stappen hadden gezet. Het gedrag van de coureurs is over het algemeen aardig goed geweest zover ik me herinner. Ik heb Romain na de race mijn mening gegeven. Als we het vrijdag opnieuw bediscussiëren tijdens de driver’s briefing, dan zal hij het zich wel realiseren. Ik weet zeker dat de andere coureurs het met mij eens zijn dat dit op het randje was. Het is een onnodig risico voor ons allemaal.”

Daniel Ricciardo finishte afgelopen zondag op de vierde plaats, zijn beste resultaat voor het team van Renault tot nu toe. Grosjean zag zijn alternatieve pitstopstrategie niet werken en finishte buiten de punten.