Opzet vrijdag-loze Grand Prix van Imola bekend

Michael Schumacher zegevierde in 2006 tijdens de laatste Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. (c) Ferrari

Het was vrij schokkend toen de Formule 1 bekend maakte dat het weer op Imola zou gaan racen. Het was misschien nog wel schokkender dat de vrijdagtrainingen van dit weekend niet plaats zouden vinden. Er is nu naar buiten gekomen hoe de Formule 1 het weekend van 31 en 1 oktober wil gaan indelen, met maar één zaterdagtraining die een half uur langer zal zijn.

Het idee voor een Formule 1 weekend zonder vrijdag schijnt voornamelijk van Ross Brawn af te komen. Hij zou graag experimenteren met het format van een Formule 1 weekend. Het is best bijzonder dat het ‘vrijdag-loze weekend’ er gaat komen gebeurt want op aanpassingen in verband met het weer na treden er nagenoeg nooit aanpassingen van het schema op.

De Grand Prix wordt dus een tweedaags event met op zaterdagochtend een negentig minuten lange vrije training in plaats van het gebruikelijke uurtje. Dan zal er een normale kwalificatie volgens op dezelfde zaterdag gevolgd door de race op zondag. Het enige wat er dus mist zijn de twee vrijdagtrainingen. Waar de rijders normaal gesproken vier uur kunnen doorbrengen op de baan voor de kwalificatie en race zijn dat dus in Imola maar negentig minuten.

(c) Formula One Management

Speculatie over een weekend zonder VT1 en VT2 is al eens eerder voorgekomen, bijvoorbeeld tijdens de Grand Prix van Amerika in 2018. Destijds waren beide vrijdagtrainingen verregend en kon ook niemand representatieve ‘tracktime’ krijgen. De race die erop volgde bleek heel spannend en veelzijdig, met Max Verstappen wie vanaf achteraan een tweede plek wist veilig te stellen en Kimi Raikkonen wie zijn laatste overwinning in de Formule 1 voor elkaar bokste.

Wellicht dat we een soortgelijk spektakel te zien krijgen op Imola, waar alleen diezelfde Kimi Raikkonen nog geracet heeft. Bovendien heeft alleen Alpha Tauri een aantal kilometers gemaakt op het Italiaanse circuit, dus zij zullen het enige team zijn met een beetje voorkennis.