Liam Lawson wint F3 sprint race van achter de Safety Car

(c) Diederik van der Laan

Liam Lawson won vanochtend de eerste Formule 3 race van het weekend, nadat hij de geblokte vlag passeerde achter de Safety Car. Richard Verschoor liep net de tiende plek en de pole voor morgen mis, terwijl zijn teamgenoten de race niet beëindigden.

Logan Sargeant stond op pole, en maakte hier dankbaar gebruik van. Sargeant realiseerde een nagenoeg perfecte start en pakte meteen de nodige meters op Lawson. De hele start was sowieso vrij ‘clean’, iedereen kwam goed weg en er deden zich geen ongelukken voor. Lawson rijdt een betere eerste ronde in zijn geheel, vergeleken met Sargeant, en weet hem aan het eind van de eerste ronde alsnog in te halen met een mooie actie, buitenom in Stowe.

Maar het echte gevecht om de koppositie moest nog beginnen. De als derde gestarte Piastri wist teamgenoot Sargeant ook in te halen en begon daarna het gat met Lawson te verkleinen. Na tien ronden zat Piastri op schootsafstand en hij plaatste een eerste aanval in Brooklands. Lawson verdedigde echter goed en weet de positie te behouden. Een ronde later lijkt die positie nagenoeg onhoudbaar als Piastri met DRS en slipstream naast Lawson komt op het Hanger Straight. Lawson liet echter weer zien uitstekend te kunnen verdedigen en de twee mannen bleven tot op start finish naast elkaar, waar Piastri het gevecht moest staken.

Vlak na het gevecht om de kop kwam de eerste Safety Car de baan op toen Bent Viscaal contact maakte met Barnicoat, vervolgens half spinnend de baan overstak en Doohan collecteerde in zijn sidepod. Het is voor beide mannen einde race. Met nog vijf ronden te gaan werd de race herstart, maar al snel volgde een volgende neutralisatie

Ditmaal was een crash tussen Caldwell en Dunner, ook een rijder van MP Motorsport de oorzaak. Caldwell kreeg bij het opkomen van start finish een tik, dit zorgde ervoor dat hij spinde. Hij komt vlak voor de laatste knik van het circuit tot stilstand en nadat een groot deel van het opgekropte veld hem wist te ontwijken lukte Dunner dat niet. Hij raakte Caldwell vol op zijn linker achterwiel en brak daarmee de hele achteras van Caldwell’s trident af. De race werd dus geneutraliseerd en zou niet meer herstart worden.

Liam Lawson wint dus de race die uiteindelijk al na ongeveer een halve raceafstand beslist bleek. MP Motorsport beleeft een hele teleurstellende zaterdag met twee uitvallers en één elfde plek met Richard Verschoor die dus een top tien finish, en een goede startpositie voor morgen misloopt. Piastri behoudt met zijn tweede plek de leiding in het kampioenschap en loopt zelfs uit na nummer twee in het kampioenschap, Sargeant, te snel af te zijn. Liam Lawson klimt met zijn tweede overwinning van het seizoen naar de derde plek in het klassement.