Hamilton stormt ook naar pole position in Groot-Brittannië

M236845

Mercedes heeft ook de kwalificatie van de Grand Prix van Groot-Brittannië gedomineerd. Lewis Hamilton veroverde zijn derde pole position op rij in 2020, Bottas eindigde als tweede. Max Verstappen mag morgen vanaf de derde startplaats vertrekken.

Q1

De Haas en Alfa Romeo coureurs beten het spits af op Silverstone en zetten de eerste rondetijden op de klokken. Het was Bottas die echter een eerste serieuze tijd neerzette. De Fin was nog wel iets langzamer dan zijn tijd eerder vandaag. Verstappen toonde ook direct dat er rekening moest worden gehouden met de Red Bull. Hij strandde in zijn eerste run op slechts 23 duizendsten van Bottas. De Mercedes coureur scherpte in zijn tweede rondje zijn tijd echter verder aan zette de Nederlander op meer dan drie tienden.

In de tweede runs ontbrandde het gevecht om een plek in Q2 tussen de teams van Williams, Haas en Alfa Romeo. Kimi Räikkönen wist de dans niet te ontspringen en strandde op P18. Ook Magnussen wist het tweede deel van de kwalificatie net niet te halen. Voor Nicholas Latifi betekende een spin in Luffield het einde van zijn ambitie om verder op de grid op te schuiven. Williams teamgenoot Russell wist zich wel knap te verbeteren en schoof door naar P13. De Brit wist daardoor voor de tweede Grand Prix op rij Q2 te halen. Beide Haas en Alfa Romeo coureurs en Latifi werden uitgeschakeld in het eerste deel van de kwalificatie.

Q2

Zowel de teams van Mercedes, Red Bull en Racing Point als Ferrari besloten de eerste run op de gele medium band te doen, om tijdens de race het voordeel te hebben op die band te mogen starten. Albon zette als eerste een tijd op de klokken, maar zag teamgenoot Verstappen zijn tijd verbeteren. Bottas liet echter zien op stoom te zijn dit weekend en zette een nieuw baanrecord neer in een 1:25.015. Hij zette de concurrentie daarmee op grote achterstand. Hamilton maakte ondertussen een zeldzaam foutje. De Brit ging net als Latifi te vroeg op zijn gas in Luffield, maakte een 360 graden spin, maar kon ongeschonden zijn weg vervolgen. Het opspattende grind veroorzaakte wel een kortstondige rode vlag situatie.

Hamilton besloot zijn tweede run ook op de medium band te rijden en wist nu wel een rondetijd te klokken. De Brit moest drie tienden toegeven op teamgenoot Bottas. In de strijd om een plaats in het laatste deel van kwalificatie waagden ook Stroll en Vettel zich nogmaals op het medium rubber. De Canadees wist zijn tijd niet te verbeteren en belandde daardoor in de gevarenzone. Pierre Gasly wist de tijd van Stroll te evenaren, maar omdat de Racing Point coureur zijn tijd eerder neerzette stroomde de Canadees door naar Q3. Carlos Sainz wist zich knap op te werken naar de vierde plaats, terwijl Daniel Ricciardo een plek in de top 10 verwierf. Teleurstelling was er voor Alexander Albon. De Red Bull coureur wist niet verder te komen dan de twaalfde plaats. Ook Hülkenberg, Russell, Gasly en Kvyat bereikten de laatste kwalificatiesessie niet.

Q3

Lewis Hamilton vatte de koe bij de horens in het laatste deel van de kwalificatie en verpulverde het ronderecord in een 1:24.616. Bottas reed een paarse eerste sector, maar moest in de rest van de ronde toegeven op zijn teamgenoot en sloot aan op P2. Max Verstappen nestelde zich op meer dan een seconde op de derde plaats, voor Lance Stroll.

Met vers rubber waagden alle coureurs een laatste poging om hun tijden te verbeteren. Leclerc wist Verstappen eerst nog verrassend terug te duwen naar de vierde plaats, maar de Nederlander wist zijn plek terug te pakken. Lando Norris wist wederom het maximale uit zijn McLaren te halen en eindigde de sessie op P5, voor de Racing Point van Stroll. Het was Lewis Hamilton die uiteindelijk toch weer de show stal. De wereldkampioen ging nog eens drie tienden harder en veroverde zijn derde pole position op rij in 2020. 

QualiSilverstone2020-700x394
(c) Formula 1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden