Audi domineert DTM seizoensopener op Spa

(c) Audi Sport

De eerste DTM race van het seizoen is gewonnen door Nico Müller. De Zwitser domineerde de race en wist het best om te gaan met de hevige bandenslijtage. Jamie Green en François Duval completeerden het volledige Audi podium. De van pole position gestarte Robin Frijns kende grote problemen met zijn banden en eindigde op een teleurstellende negende plaats.

De DTM verkeert sinds het vertrek van Aston Martin uit de Duitse toerwagenklasse in zwaar weer. Daardoor stonden er in de Ardennen dit weekend in totaal slechts 15 Audi’s en BMW’s aan de start.

Robin Frijns kwam vanaf pole position goed weg en kwam veilig de eerste bocht door. De van P2 en P3 vertrokken Müller en Rast doken samen Eau Rouge in, waarbij Müller aan het langste eind trok. Na vier ronden zag Sheldon van der Linden de hoop op een goed resultaat vervliegen. De Zuid-Afrikaan parkeerde vanaf de zesde plaats zijn BMW in de pits, maar kon later in de race weer terugkeren.

In de vijfde ronde van de race waagde Nico Müller voor het eerst een inhaalpoging op teamgenoot Robin Frijns. De Zwitser slaagde, gebruikmakend van de DRS, in zijn actie en veroverde de leiding van de race. Achter Frijns knokten twee DTM kampioenen om de derde plaats in de wedstrijd. Mike Rockenfeller, kampioen in 2013, verschalkte met een knappe inhaalactie regerend DTM kampioen Rene Rast.

Diezelfde Rast dook halverwege de race als eerste naar binnen voor zijn verplichte pitstop. Robin Frijns volgde zijn voorbeeld een ronde later en kwam nipt voor Rast de baan weer op. Op koude banden was de Nederlander echter niet opgewassen tegen de Duitser en verloor daardoor weer een plekje. Nico Müller behield na zijn pitstop de leiding van de race en bouwde zijn voorsprong op Rast gestaag uit naar ruim 15 seconde.

De bandenslijtage bleek echter een belangrijke rol te spelen in het restant van de race. Eerst had Rast moeite om de slijtage van de Hankook banden onder controle te houden. Hij zag aan het einde van Kemmel Straight zowel Frijns als Rockenfeller aan zich voorbij komen. De Nederlander moest zich twee bochten later gewonnen geven ten opzichte van de ontketende Rockenfeller. Ook Frijns kampte met grote problemen met de banden en verloor snel posities aan Audi teamgenoten Duval en Green. De volgende die zijn race pace heftig in zag zakken was Rockenfeller. Ook de Duitser was niet opgewassen tegen het opstomende Audi duo.

De enige die zich aan alles kon onttrekken was Nico Müller. De Zwitser domineerde de race en kwam met bijna 20 seconde voorsprong als eerste over de finish. Achter Müller veroverde Jamie Green in de voorlaatste ronde de tweede positie van Duval. De Fransman maakte wel het Audi podium compleet. Robin Frijns zakte in het slot van de wedstrijd helemaal weg en eindigde op de negende plek.