Masi geeft uitleg over ‘valse start’ van Bottas

(c) Mercedes AMG F1

Hoewel op camerabeelden te zien was dat Valtteri Bottas te vroeg van zijn startplek kwam, kreeg de Fin geen valse start-straf. Race director Michael Masi heeft uitgelegd waarom Bottas niet gestraft is. 

Onboard-beelden van Bottas lieten duidelijk zien dat de auto van de Fin in beweging kwam voordat de startlichten uit gingen. Op de beelden is ook te zien dat Bottas vervolgens meteen stopte en daarna op het juiste moment van start ging. Dit resulteerde in een slechte start. Ondanks de slechte start meldden andere coureurs zoals bijvoorbeeld Sebastian Vettel dat Bottas een valse start had gemaakt. Masi legt echter uit dat de videobeelden niet doorslaggevend zijn bij het vaststellen van een valse start. Uiteindelijk bepaalt een sensor of daadwerkelijk te vroeg gestart is.

“Dit systeem bestaat uit twee onderdelen. De manier waarop een valse start wordt vastgesteld, is eigenlijk duidelijk bepaald in het sport reglement en is al een aantal jaren hetzelfde proces”, vertelt de race director. “Het beoordelingsmechanisme is de transponder die op elke auto is gemonteerd. Er zit daarnaast een sensor in het circuit. Daar zit enige marge in, en zoals we vorig jaar in Japan zagen (Vettel startte toen te vroeg, maar werd niet gestraft omdat hij binnen de marge bleef), is dat de bepalende factor.”

Volgens Masi bleef Bottas binnen de marge van de sensor, en is er daarom geen sprake van een valse start. “Er was verder dus niets meer om te onderzoeken. We spraken onmiddellijk met de tijdwaarnemers en zij beoordeelden alle gegevens, daarmee was de kous af.”