Vettel’s resterende mogelijkheden, naast het pensioen

(c) Scuderia Ferrari

Er zijn volgens Sebastian Vettel nog drie keuzes over voor hem. Het vinden van een nieuw stoeltje, een jaar er tussen uit, of voorgoed stoppen met de Formule-1. De viervoudig wereldkampioen zit momenteel in een situatie waarin zijn mogelijkheden voor volgend jaar krimpen, ondanks dat hij een legende is van de sport. Er zijn realistisch gezien nog maar een paar teams waar hij naartoe kan.

Nadat de Duitser te horen kreeg dat Ferrari niet meer met hem verder wilde, belde hij meteen met Helmut Marko. Maar ook Marko liet onlangs weten dat Vettel geen optie meer is voor Red Bull, met nummer 1 Max Verstappen en een nummer 2 in Alex Albon die ook doet wat hij moet doen. Ook Red Bull kan Vettel dus afstrepen.

Nadat Toto Wolff dit weekend al aangaf dat een stoeltje bij Mercedes er waarschijnlijk voor Vettel niet inzit, geeft Vettel dit nu zelf ook toe. ‘Mercedes heeft het de laatste jaren heel goed gedaan en ik snap dat ze dus tevreden zijn met de huidige twee rijders.’ Door Mercedes kan dus ook een streep.

Dan is er nog McLaren waarvan we allemaal weten dat ook zij vol zitten voor 2021, en dus is het enige wat overblijft voor de 33-jarige coureur, middenveld-teams. Een Alpha Tauri, een Haas, een Alfa Romeo of een Williams, aangezien ook Pérez vast zit bij Racing Point en die andere rijder (Lance Stroll) daar ook wel niet wel zal gaan vanwege vaders financiële interesse.

Met de mogelijke komst van een andere ex-wereldkampioen, genaamd Fernando Alonso, wordt ook het vinden van een stoeltje bij Renault lastig voor de man uit Heppenheim. Er wordt zelfs verwacht dat Alonso morgen al wordt aangekondigd bij de Franse renstal. En aangezien ook Ocon is vastgelegd tot 2021, lijkt ten slotte ook Renault dus uitgesloten voor Vettel.

De vraag is dus, mocht Vettel al in de Formule-1 willen blijven, heeft hij dan zin om achterin het veld mee te gaan rijden. Er bestaat een goede kans dat hij daar natuurlijk geen zin in heeft, en vandaar dat er ook zeker wat valt te zeggen voor zijn andere twee keuzemogelijkheden. Een jaar er tussenuit of helemaal stoppen dus. Het lijkt erg dramatisch voor een viervoudig wereldkampioen die wellicht nog best graag door wil. Maar het feit is echter dat de Formule-1 keihard is, en dat alles wel in de richting van een vertrek uit de Formule-1 wijst.