Zanardi ondergaat derde operatie, toestand blijft kritiek

Alex Zanardi is voor de derde keer geopereerd in een ziekenhuis in Siena, Italië. De voormalig Formule 1-coureur raakte op 19 juni zwaargewond toen hij tijdens een training op zijn handbike, in botsing kwam met een vrachtwagen. Volgens zijn artsen blijft zijn toestand stabiel, maar nog steeds kritiek. 

“De breuken waren enorm complex”, meldt het ziekenhuis in een persverklaring. “Daarom moesten we technologieën gebruiken die specifiek zijn afgestemd op deze patiënt. De moeilijkheid van deze zaak is uniek.”

Zanardi ligt nog steeds op de intensive care, waar hij nog steeds in kritieke toestand ligt. ”Vooral vanuit neurologisch oogpunt blijft zijn toestand zeer ernstig”, vertellen de artsen.

Zanardi reed tussen 1991 en 1994 in de Formule 1-coureur en maakte in 1999 zijn rentree voor het team van Williams. Na een zwaar ongeluk in 2001 in het CART-kampioenschap, voorloper IndyCar, moesten zijn beide benen geamputeerd worden. Daarna was Zanardi erg succesvol als handbiker. Tijdens de Paralympische Spelen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016, won hij in totaal vier gouden medailles.