Dixon wint ook in Indianapolis, VeeKay knap vijfde

(c) Chip Ganassi Racing

Scott Dixon heeft op de road course van Indianapolis ook de tweede IndyCar race van het seizoen op zijn naam geschreven. De Chip Ganassi-coureur profiteerde optimaal van een safety car situatie en hield Graham Rahal en Simon Pagenaud ruim achter zich. Rinus van Kalmthout reed een indrukwekkende inhaalrace en kwam als vijfde over de streep.

De IndyCar coureurs moesten na de seizoensopener in Texas vier weken wachten voordat ze opnieuw in actie mochten komen. Plaats van handeling was de legendarische Indianapolis Motor Speedway, waar de coureurs het circuit op het binnenterrein van de oval aandeden.

Penske coureur Will Power startte van pole position en greep direct de koe bij de horens. De Australiër zette zijn achtervolgers al snel op grote achterstand. Rinus van Kalmthout, VeeKay voor de Amerikanen, was gestart vanaf de 18e startplaats en wisselde al in de achtste ronde van de race zijn harde banden in voor het zachte rubber. In vrije lucht zette de Nederlander de ene snelle rondetijd na de ander neer en schoof na de eerste serie pitstops al op richting de top 10.

Vlak nadat onder andere VeeKay zijn pitstop had gemaakt, ging het mis voor rookie Oliver Askew. De McLaren-coureur verloor de controle over zijn bolide in de laatste bocht en crashte hard in de muur. Het ongeluk leidde tot de eerste en enige caution van de race. Grootste slachtoffers van de safety car situatie werden Power en regerend kampioen Newgarden. Beide Penske-coureurs moesten nog hun pitstop maken en sloten pas weer aan in het middenveld. Maar waar er slachtoffers zijn, zijn er ook winnaars. Graham Rahal veroverde de leiding van de race, Scott Dixon schoof door naar een plek in de top 3 en ook Rinus VeeKay profiteerde optimaal van de caution.

In het vervolg van de race liet Scott Dixon zien waar Abraham de mosterd haalt. De vijfvoudig IndyCar kampioen veroverde na een pitstop van Graham Rahal, die op een tweestopstrategie zat, de leiding en kwam met bijna 20 seconde voorsprong als eerste over de meet. Rahal eindigde als tweede, gevolgd door Indy500 winnaar Simon Pagenaud. De Fransman was als 20e gestart.

Van Kalmthout revancheerde zich met een ijzersterke inhaalrace op zijn moeizame IndyCar debuut in Texas. De Nederlander schreef toen al vroeg in de race zijn Ed Carpenter bolide af. VeeKay liet met een uitgekiende strategie en een sterke race pace zien waarom hij zijn IndyCar-zitje had verdiend. Richting het einde van de race probeerde de Hoofddorper het nog even bij Colton Herta, maar moest ook in zijn spiegels kijken om oud-Formule 1 coureur Marcus Ericsson van zich af te houden. VeeKay besloot de race knap als vijfde.