Analyse: welke teams hebben tijdwinst geboekt?

(c) Racing Point

Nu de eerste kwalificatiesessie van het nieuwe seizoen is verreden, kan er ook gekeken worden naar de progressie die de teams hebben geboekt ten opzichte van vorig jaar. Welke teams hebben tijdwinst geboekt als we de snelste kwalificatietijden van de Oostenrijkse Grand Prix vergelijken? En welke teams hebben juist een stap terug moeten doen?

Racing Point: -0.921

De leider van het tijdwinst-klassement is niet geheel onverwacht Racing Point. Het team kopieerde heel handig de kampioensauto van Mercedes en liet tijdens de wintertest al zien een flinke stap te hebben gemaakt. Perez en Stroll beloonden dat met een zesde en negende plaats.

Williams: -0.737

Williams heeft de weg naar voren weer gevonden. Vorig seizoen nog kansloos achteraan en nu lijkt het gat gedicht naar het middenveld. Alhoewel Latifi niet in de buurt kwam van de voorlaatste plaats, liet Russell zien dat de Williams van dit jaar een grote stap voorwaarts is.

Renault: -0.493

Het team van Renault boekt een tijdwinst van bijna een halve seconde ten opzichte van vorig jaar. De Fransen konden zich met Ricciardo meten met Ferrari, McLaren en Racing Point.

McLaren: -0.473

Alhoewel werd verwacht dat de ‘roze Mercedessen’ van Racing Point best of the rest zouden zijn, schitterde Lando Norris met een vierde plaats in de kwalificatie. McLaren boekt bijna een halve seconde winst en zal er als de kippen bij willen zijn om een podium op te rapen als Mercedes en Red Bull steken laten vallen.

AlphaTauri: -0.360

Ook een stap voorwaarts bij AlphaTauri, alhoewel dat qua posities minder zichtbaar is dan bij de concurrentie. De slag om het middenveld is hevig en Gasly en Kvyat kwamen slechts nipt te kort voor een plek in Q3.

Mercedes: -0.323

Om je als koploper van het veld nog eens met meer dan drie tienden van een seconde te verbeteren, kan indrukwekkend worden genoemd. Waar de Mercedes de afgelopen jaren nog moeite leek te hebben met de op hoogte gelegen Red Bull Ring, liet het nu zien ook dit jaar hét te kloppen team te zijn.

Red Bull Racing: +0.038

De tijd die Max Verstappen reed tijdens de kwalificatie was nipt langzamer dan die van vorig jaar. Maar als de concurrentie zich met drie tienden verbetert, dan zal Red Bull Racing nóg een tandje bij moeten zetten.

Haas: +0.619

Kevin Magnussen stuurde zijn Haas vorig jaar nog naar P5. Hoe anders is het dit jaar. De door Ferrari aangedreven auto levert meer dan een halve seconde in en is achteraan de grid terug te vinden.

Ferrari: +0.920

Bijna een hele seconde, dat is het verlies van Ferrari ten opzichte van vorig jaar. Leclerc kwalificeerde zich toen nog op pole position, maar kwam nu met hakken over de sloot Q2 door. De aanpassingen die Ferrari heeft moeten doen naar aanleiding van de afspraak die is gemaakt met de FIA worden nu pijnlijk zichtbaar.

Alfa Romeo: +1.119

Het klassement wordt afgesloten door nog een team met een Ferrari krachtbron: Alfa Romeo. Het team verloor meer dan een seconde. De coureurs konden alleen Latifi achter zich houden, alhoewel een plek in Q2 ook maar een tiende weg was.