Update: Stewards wijzen protest Red Bull Racing af

(c) Red Bull Content Pool

Mercedes mag gewoon dit jaar gebruik maken van het DAS-systeem. De stewards hebben er naar gekeken en vinden dat het een legaal onderdeel is van het stuursysteem en niet van de ophanging. 

Erg verrassend is dit besluit niet omdat Mercedes de FIA in een vroeg stadium bij de DAS-plannen heeft betrokken. De FIA kon onmogelijk bijdraaien, ook omdat ze aan Mercedes hebben gevraagd het systeem op deze manier te gebruiken.

Tijdens de wintertest in februari gebruikte Mercedes het ingenieuze systeem voor het eerst. Vanaf dat moment dreigde Red Bull al protest aan te tekenen, mocht de Duitse renstal dit daadwerkelijk tijdens het seizoen gaan gebruiken. Tijdens de tweede vrije training werd dat gedaan en Red Bull stapte direct na de sessie naar de stewards. Men wou voor de derde vrije training duidelijkheid hebben over of het systeem legaal is.

DAS mag dus gewoon gebruikt worden in 2020 en kan dus ook door andere teams worden gekopieerd. Vanaf 2021 is het systeem wel verboden.