Bent Viscaal mikt op top 5 bij seizoensopener Formule 3

Bent Viscaal
© Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Volgend weekend worden in Oostenrijk niet alleen de Formule 1 motoren weer gestart, maar worden ook de jonge honden van de Formule 3 weer losgelaten. Bent Viscaal, uitkomend voor MP Motorsport, is een van de Nederlandse troeven in het competitieve veld en heeft vertrouwen in een goed resultaat op de Red Bull Ring: “De auto is competitief en ik hoop voor de top 5 te gaan”.

Net als alle andere coureurs zat ook Bent Viscaal in het voorjaar klaar voor het nieuwe autosportseizoen. Het werd echter geen Grand Prix van Bahrein, maar een noodgedwongen pauze van vier maanden. De 20-jarige coureur laat in een interview met Grand Prix Radio weten dat hij ondanks de extra lange ‘winterstop’ goed voorbereid het nieuwe Formule 3 seizoen tegemoet treedt: “Ik heb thuis zoveel mogelijk doorgetraind en zelfs extra sporten beoefend, zoals mountainbiken. Uit de conditietest die ik laatst heb gedaan blijkt zelfs dat ik er nog beter voor sta dan een paar maanden terug. Elk nadeel heeft zijn voordeel dus.”

Ook voor Viscaal bleek het simracen een nuttig tijdverdrijf. Alhoewel de meningen onder coureurs verdeeld zijn over het nut van simracen, gelooft de Formule 3 coureur wel dat het helpt om scherp te blijven: “Er is best een grote offset tussen de software en echt racen, maar het principe is hetzelfde: je moet heel snel heel hard gaan. De manier van denken en hoe je daarmee omgaat komt dus wél overeen.”

Terug op het oude nest

Viscaal stapt op vrijdag 3 juli voor het eerst weer in zijn Formule 3 bolide. Ook hij denkt dat dat eerst wel even onwennig zal zijn: “Ik heb vier maanden niet in een raceauto gezeten. De eerste paar rondjes zullen zeker even wennen zijn. De Formule 1 coureurs hebben daar een paar uur de tijd voor, wij moeten het met één vrije training van 45 minuten doen. Dus het wordt voor ons zeker moeilijker om aan te passen.”

Na een moeizaam debuutseizoen voor HWA Racelab in de Formule 3, met een vijfde plaats op Paul Ricard als beste resultaat, keert Viscaal in 2020 terug op een voor hem bekende plek: MP Motorsport. Het talent kwam in 2017 al uit voor het team uit Westmaas in de Formule 4 en kijkt uit naar de hernieuwde samenwerking: “We hadden toen samen een succesvol jaar en zijn altijd in contact gebleven. Het voelt goed om weer voor MP Motorsport te mogen rijden.” Viscaal krijgt onder andere Richard Verschoor naast zich als teamgenoot. Twee Nederlanders voor een Hollands team, dat moet toch aanvoelen als een warm bad? “Alhoewel MP Motorsport een internationaal team is, is er veel Nederlandse inbreng. De cultuur voelt vertrouwd aan”, aldus de coureur uit Albergen.

Stap voorwaarts

De ervaring die Viscaal meeneemt uit zijn debuutseizoen, moeten hem helpen een stap voorwaarts te maken in 2020. “Qua resultaat was het misschien wel het slechtste jaar uit mijn carrière, maar ik heb meer geleerd dan ooit. Omgaan met de hevige slijtage van de Pirelli band was zeker iets waar ik tijd voor nodig heb gehad.” Ook het korte format van de raceweekenden bleek een uitdaging: “Er zijn korte vrije trainingen en je kan gedurende het jaar niet testen. Je moet zo efficiënt mogelijk omgaan met de tijd die je op de baan hebt. Om je setup in orde te maken en om baankennis op te doen. Je moet er vanaf het begin van het weekend goed bij zitten, anders loop je achter de feiten aan.”

Viscaal staat logischerwijs na de lange break weer te trappelen om te gaan racen, nota bene op een van zijn favoriete circuits. “De Red Bull Ring is gaaf. Het is een kort maar technisch baantje. De twee linkerbochten zijn super snel en je hebt harde aanremzones. Een ideale baan om op te racen. Ik hoop op een plek in de top 5. De auto is competitief en als we de puntjes op de i weten te zetten dan kan het een mooi jaar worden.”

Op zaterdag 4 juli om 10.25 uur rijden de Formule 3 coureurs de hoofdrace. Een dag later staat om 9.45 uur de sprintrace op het programma, waarbij de top 10 van de race op zaterdag wordt omgedraaid. Er is weinig rust voor de coureurs, want net als in de Formule 1 staat de week erop nogmaals een ontmoeting in de Oostenrijkse Alpen gepland. In het weekend van 18 en 19 juli wordt er alweer geracet op de Hungaroring.