Vaderdagspecial: Jack en David Brabham

door Tim Koenders
M226198

Als er gekeken wordt naar de carrières van Jack en David Brabham moet er ook gekeken worden naar het Brabham team. Het team werd in 1961 opgericht door Jack Brabham en Ron Tauranac. Jack Brabham is één van de succesvolste Formule 1 coureurs. Zoon David heeft ook proberen door te breken in de Formule 1. Hij had minder succes in de Formule 1 maar in de lange afstand races wist hij wel te winnen.

Jack Brabham

Jack Brabham reed zijn eerste Grand Prix in Groot-Brittannië in 1955. Hij maakte zijn debuut in de Formule 1 op 29 jarige leeftijd. Bij zijn eerste Grand Prix viel de Australiër uit. 4 jaar na zijn debuut wist hij zijn eerste race te winnen. Op het stratencircuit in Monaco was Jack Brabham de snelste voor het team van Cooper. In dat jaar wist hij ook zijn eerste kampioenschap te behalen. Hij wist net als Tony Brooks en Stirling Moss 2 races te winnen. Maar door de betere resultaten in de rest van het seizoen werd Jack Brabham wereldkampioen.

Het seizoen daarop reed Brabham weer voor Cooper. Brabham kende een moeilijke start van het seizoen. Tijdens de eerste Grand Prix in Argentinië viel de Australiër uit. De tweede Grand Prix van het seizoen vond plaats in Monaco. Tijdens de race begon het te regenen en Brabham ging aan de leiding. Maar door een fout in de eerste bocht wist hij ook de tweede race niet te finishen. Na 2 races stond Jack Brabham nog steeds op 0 punten, maar toen draaide het seizoen voor hem helemaal om. In het 10 races lange seizoen wist hij 5 races op rij te winnen. De reeks begon op Zandvoort, na de Grand Prix van Nederland wist hij ook te winnen in België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal. Hierdoor had hij genoeg punten om zijn tweede wereldtitel te bemachtigen.

Jack-Brabham-500x500
(c) The New York Times

Brabham team

In 1961 richtte Jack Brabham samen met ontwerper Ron Tauranac het Motor Racing Developments team op, ook wel bekend als Brabham. Al vanaf het begin was het team zeer succesvol, vooral in de Formule 2 was het team erg sterk. Aan het eind van 1962 maakte het team haar debuut in de Formule 1. Het team werd ieder jaar beter en in Frankrijk in 1964 wist Amerikaan Dan Gurney de eerste overwinning voor het team te pakken. In 1966 veranderde de reglementen en het team van Brabham kon hier het beste mee omgaan. Brabham was dat jaar het te kloppen team en Jack Brabham werd op 40 jarige leeftijd wereldkampioen in de Formule 1. Dat jaar wist hij 4 races te winnen en daarmee had hij genoeg punten voor zijn derde wereldtitel. Het team van Brabham won ook het constructeurskampioenschap. Een jaar later in 1967 werd teamgenoot Denny Hulme kampioen. Jack Brabham werd tweede in het kampioenschap. Beide mannen reden voor het team van Brabham, dus het team werd voor de tweede keer constructeurskampioen. De jaren erna waren minder succesvol voor het team. In 1970 wist Jack Brabham voor het laatst te winnen en aan het eind van dat seizoen besloot hij op 44 jarige leeftijd te stoppen. Het team werd een aantal jaar later verkocht aan Bernie Ecclestone. Het team van Brabham won haar laatste Grand Prix in 1985. Nelson Piquet reed toen in Frankrijk naar de overwinning. Het team wist nog 2 keer een rijder een kampioenschapsauto te geven, in 1981 en in 1983 won Nelson Piquet het wereldkampioenschap voor het team van Brabham. Brabham was een succesvol team met 2 constructeurskampioenschappen en 4 rijderskampioenschappen. In 1992 reed het team haar laatste Grand Prix in de Formule 1.

jack_brabham-700x394
Jack Brabham in 1966 op weg naar zijn derde wereldtitel (c) Formula1.com

David Brabham

Jack Brabham had 3 zoons; Geoff, Gary en David. Alle 3 hebben ze een carrière in het racen maar jongste zoon David is het meest bekend. David Brabham reed 2 seizoenen in de Formule 1. In die seizoenen was hij niet heel succesvol. Zijn eerste seizoen reed hij voor het team van Brabham, wat toen niet meer in handen was van zijn vader, in 1990. Dat jaar wist hij zich slechts 6 keer te kwalificeren in 14 races. In die races wist hij geen punten te pakken voor het team. Aan het einde van dat jaar werd de Australiër vervangen. Het jaar daarop ging Brabham langeafstandsraces rijden. Hij tekende bij het Tom Walkinshaw Racing Jaguar team en won dat jaar de 24 uur van Spa. In 1994 maakte David Brabham zijn comeback in de Formule 1. Hij tekende bij het team van Simtek. Ook dit seizoen kon hij weinig betekenen voor het team, het team kende een moeizaam seizoen. Dit kwam mede door het overlijden van rijder Roland Ratzenberger in de kwalificatie op Imola. Sinds die Grand Prix heeft het team besloten het seizoen rustig uit te rijden. Ook dit jaar kon David Brabham niet laten zien wat hij kon en daarom verliet hij de Formule 1 aan het eind van het seizoen. Daarna heeft hij nooit meer in de Formule 1 gereden. Zonder een punt te pakken is de Formule 1 carrière van David Brabham beëindigd.

Na zijn Formule 1 carrière is David zich gaan focussen op andere raceklassen. Vooral aan de American Le Mans Series heeft hij vaak deelgenomen. Ook heeft hij een aantal keer de 24 uur van Le Mans gereden. In 2007 en in 2008 won hij met zijn team in de GT1 klasse en het jaar daarop won hij het algemene klassement. In de LMP1 Peugeot won hij met teamgenoten Marc Gené en Alexander Wurz de race.

Le-Mans-2009-700x465
(c) lemans.org

Er is dus een groot verschil in de carrières van vader en zoon. David kreeg de kans in het Formule 1 team dat was opgericht door zijn vader maar wist daar geen punten voor te pakken. Later won hij wel races in andere klassen. Terwijl vader Jack één van de meest succesvolle Formule 1 coureurs was. De cijfers in de Formule 1 liggen dus ver uit elkaar en staan hieronder weergegeven.

Jack Brabham David Brabham
Jaartallen actief 1955 - 1970 1990, 1994
GP starts 126 24
Punten 253 0
Overwinningen 14 0
Poles 13 0
Wereldtitels 3 0
door Tim Koenders

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden