Update: Zanardi's toestand ernstig, maar stabiel na operatie

7tepWPMi

Update 20-6-2020:

Alex Zanardi verkeert in een ernstige toestand na zijn handbike-ongeluk en de daaropvolgende operatie op vrijdagavond. Motorsport meldt dat het ziekenhuis in een update vertelt dat de vitale functies van de Italiaan stabiel zijn. 

De volledige verklaring luidt: ''Betreffende de klinische toestand van de atleet Alex Zanardi, die vanaf 19 juni rond 18:00 uur in zeer ernstige omstandigheden in het ziekenhuis in Santa Maria alle Scotte is opgenomen na een verkeersongeval in de provincie Siena. Het directoraat Gezondheid van de Aou Senese deelt mee dat de patiënt, die op de avond van 19 juni is onderworpen aan een neurochirurgische ingreep en vervolgens is overgebracht naar de intensive care, stabiele parameters heeft. Hij wordt ondersteund door kunstmatige beademing terwijl het neurologische beeld ernstig blijft.''

19-6-2020:

Alex Zanardi is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeluk. De oud-Formule 1 en CART coureur werd op zijn handbike aangereden door een vrachtwagen. Zanardi heeft bij het ongeluk hersenletsel opgelopen en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het ongeluk van de 53-jarige Zanardi gebeurde op een afdaling in Pienza, in de buurt van Siena. De Italiaan belandde tijdens de Obiettivo Tricolore, een wedstrijd voor paralympiërs, met zijn handbike op de verkeerde weghelft. Een tegemoetkomende vrachtwagen kon een aanrijding niet voorkomen.

Zanardi is per helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, alwaar hij vanavond om 19.00 uur lokale tijd met spoed is geopereerd. De operatie duurde tweeënhalf uur. Inmiddels is Zanardi overgebracht naar de intensive care. Het medische team spreekt nog van een ‘kritieke toestand’.

Alex Zanardi verloor bij een crash op de Lausitzring in 2001 beide benen. De Italiaan gaf echter nooit op, keerde terug in de autosport en was daarna succesvol paralympiër. Hij won vier maal goud tijdens de Spelen bij het handbiken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden