Zehnder vertelt over Räikkönens overstap naar Alfa Romeo

(c) Alfa Romeo Racing

Beat Zehnder, teammanager van Alfa Romeo, heeft verteld hoe Kimi Räikkönens overstap naar Alfa Romeo tot stand is gekomen.   

Räikkönen maakte in 2019, na een vijf jaar durend dienstverband bij Ferrari, de overstap naar Alfa Romeo. In 2001 maakte de Fin zijn Formule 1-debuut bij het team, dat toen nog Sauber heette. Zehnder, die al meer dan 25 jaar in dienst is van het team en Räikkönens debuut meemaakte, heeft tegen Motorsport.com verteld hoe de terugkeer van Räikkönen tot stand is gekomen.

Volgens de Zwitser vond het eerste gesprek over een terugkeer naar het team plaats in de zomer van 2017. “Toen hij (Räikkönen) in 2017 op Silverstone als derde finishte met Ferrari, gaf hij me een vlucht terug met een privévliegtuig. Toen zijn we begonnen met praten over zijn toekomst”, vertelt Zehnder. “Ik zei: ‘luister, als je niet meer voor Ferrari wilt rijden, of als zij (Ferrari) je ontslaan, neem dan alsjeblieft contact met me op. Ik zorg dan dat het mogelijk wordt. We vinden wel een manier als je geïnteresseerd en gemotiveerd bent om terug te keren bij Sauber.’ Over de jaren heen hebben we hier altijd contact over gehad”, vervolgt Zehnder.

Tijdens het Grand Prix weekend op Monza in 2018 werd voor Räikkönen duidelijk dat er geen plek was voor hem bij Ferrari in 2019. Charles Leclerc werd vanaf 2019 de vervanger van Räikkönen. Volgens Zehnder nam Räikkönen snel contact op met hem en teambaas Frédéric Vasseur. “We hadden een afspraak met Fred, Kimi en mezelf op de dinsdag na de race. We hadden eigenlijk binnen twee uur een contract.” nou, een contract, we maakten een afspraak, Kimi leest namelijk geen contracten.”