Wolff legt uit waarom Mercedes tegen ‘reverse grid’ races is

(c) Mercedes AMG F1

In gesprek met verschillende media heeft Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, uitgelegd waarom Mercedes tegen de ‘reverse grid’ kwalificatieraces is.

De kwalificatieraces, waarbij de startgrid gevormd wordt door de stand in het kampioenschap om te draaien, zullen geen werkelijkheid worden. Mercedes en Racing Point zien de kwalificatieraces namelijk niet zitten. Wolff legt uit waarom Mercedes niks ziet in het experiment. “Het lijkt een normaal patroon in Formule 1 dat we oude ideeën, die eerder zijn geanalyseerd en afgewezen, herintroduceren. Dan denkt iemand weer dat het geweldig is en staat het weer op de agenda. Je moet dus kijken naar de redenen waarom we ertegen zijn, en er zijn drie fundamentele redenen”, vertelt Wolff aan onder andere Motorsport.com.

“Ten eerste geloof ik dat Formule 1 een meritocratie is. De beste man in de beste machine wint. We hebben geen gimmicks zoals het veld omdraaien nodig om spannendere races te creëren. Ten tweede, ik weet door het toerwagenracen dat strategieën een zeer nuttig hulpmiddel worden wanneer het ene raceresultaat in feite de grid voor de volgende race bepaalt”, vervolgt Wolff. De Oostenrijker wijst op de mogelijkheid dat een slecht presterende coureur in de eerste race kan kiezen om niet te finishen. Hierdoor start de coureur de volgende race vooraan. Wolff verwacht bovendien dat wanneer middenveld-teams in de kwalificatierace vooraan starten, zij hun positie tot het uiterste zullen verdedigen. Hierdoor wordt, volgens de teambaas, het risico op een uitvalbeurt voor snelle auto’s, die achteraan moeten starten, veel groter. Wolff meent dat dit het kampioenschap op een negatieve manier kan beïnvloeden.

Volgens de Mercedes teambaas zorgt een ‘reverse grid’ kwalificatierace bovendien dat prestatie niet beloond, maar bestraft wordt. “Vanuit een puur prestatie oogpunt, zal de snelste auto, wij zijn dat niet noodzakelijkerwijs, gestraft worden in vergelijking met het tweede en derde team, omdat zij (verder) vooraan starten. Zoals we weten zijn de marges vaak niet erg groot, het zou daarom een opportunistische zet zijn om sommige teams een voordeel te geven”, concludeert Wolff.