Van Kalmthout op tijd in Amerika voor IndyCar debuut

(c) Rinus VeeKay

Rinus van Kalmthout kan dit weekend zijn IndyCar debuut maken op de Texas Motor Speedway.  De Nederlander is vannacht gearriveerd in Dallas. Het was lange tijd onduidelijk of hij vanwege het inreisverbod wel terug zou kunnen keren naar de Verenigde Staten. Van Kalmthout had uiteindelijk zelfs hulp uit het Witte Huis nodig om dit weekend aan de start te verschijnen.

Van Kalmthout, racenaam VeeKay, verbleef na de in maart geannuleerde race in St. Petersburg eerst nog in de Verenigde Staten. Toen bleek dat dat de seizoensstart nog langere tijd op zich zou laten wachten, reisde hij alsnog terug naar Nederland.

Om terug te keren naar de Verenigde Staten bleek echter nog niet zo eenvoudig vanwege het inreisverbod. De Nederlander heeft hemel en aarde moeten bewegen om dit weekend aan de start te kunnen staan. Van Kalmthout: “Vanaf het moment dat duidelijk werd dat het IndyCar seizoen op 6 juni alsnog van start zou gaan, wilde ik meteen teruggaan. Door alle reisbeperkingen was dat echter niet mogelijk. Er zijn vervolgens heel veel mensen wekenlang voor me bezig geweest, inclusief mijn vader, mijn manager, mijn team, maar ook Amerikaanse advocaten, een senator en zelfs mensen in het Witte Huis.”

VeeKay verbleef de afgelopen twee weken samen met zijn personal trainer in Cancun, Mexico om daar in quarantaine te gaan. Vanuit daar vloog hij naar Dallas. “Ik heb gewoon elke dag hard kunnen trainen, maar natuurlijk was het een bizarre situatie, omdat we nog steeds niet wisten of ik wel Amerika in zou komen en zou kunnen racen. Ik ben dan ook super blij dat ik er nu naartoe kan. Ik ben topfit en goed uitgerust en ga me nu met het team voorbereiden op mijn eerste IndyCar race.”

De IndyCar trapt het seizoen aanstaande zaterdag af op de Texas Motor Speedway in Forth Worth. Van Kalmthout maakt daar zijn debuut voor Ed Carpenter Racing. De training, kwalificatie én race zullen allemaal op dezelfde dag worden verreden. Racefans die de race live willen bekijken zullen de nacht moeten trotseren. De Genesys 300 start om 02.00 uur Nederlandse tijd en is met commentaar van René Hoogterp live te zien op Ziggo Sport.