Jan Lammers wordt vandaag 64 jaar oud

Jan Lammers, één van de weinige Nederlanders die het voor elkaar kreeg een F1-stoeltje te bemachtigen, wordt vandaag 64 jaar. Ondanks zijn prestaties op de baan kent men Lammers tegenwoordig meer als directeur van de Grand Prix van Zandvoort. Mede door hem keert de Grand Prix weer terug naar Nederland. Al dan niet dit jaar, maar volgend jaar vanwege de corona-pandemie waar we momenteel inzitten.

Lammers is één van die enkelen, die zich helemaal in de autosport heeft opgewerkt. Als geboren Zandvoortenaar ging hij op circuit Zandvoort aan de slag als baanspuiter en autowasser. Het duurde niet lang voordat Jan zelf achter het stuur ging zitten. Zijn kunsten werden snel opgemerkt door eigenaar van de slip-school waar Jan werkte, Rob Slotemaker. Destijds was ook hij al een legendarische autocoureur.

Slechts 6 jaar later debuteert hij in de Formule 1, na het Formule 3 kampioenschap het jaar ervoor op zijn naam te schrijven. Zijn beste resultaat zou een negende plaats zijn tijdens de Grand Prix van Canada. Kansen op een beter resultaat kwamen in Amerika, op Long Beach toen Lammers vanaf de vierde positie mocht vertrekken. Een gebroken steekas gooide echter roet in het eten. Het meest opvallende aan Lammers’ Formule-1 carrière was nog wel zijn comeback in 1992, nadat hij tien jaar uit de Formule-1 was geweest. Tot op de dag van vandaag is dat een record.

Naast de Formule-1 heeft Lammers ook in een heleboel andere raceklassen meegedaan. En niet zonder succes. Zo reed hij veel in sportwagens aan het eind van de twintigste eeuw en deed hij ook nog een aantal keer mee aan de Dakar Rally. Daarbovenop stichtte hij enkele keren zijn eigen raceteam bij zowel de sportwagens als in de rallysport. Ook leidde hij het Nederlandse A1-GP.

Van die andere raceklassen had Lammers toch wel het meeste succes bij de sportwagens. Hij wist in 1998 de 24 uur Le Mans te winnen na 13 van die 24 uur te hebben gereden. vervolgens zou hij in totaal 21 keer meedoen aan de iconische 24 uurs-race. in 2002 en 2003 wordt hij ook nog met zijn eigen team wereldkampioen bij de sportauto’s.

Maar, zoals eerder gezegd, is Lammers tegenwoordig vooral bekend als dé man van de ‘Dutch Grand Prix’. Mede door hem komt er weer een Formule-1 race naar Nederland en ook al moeten we nog een jaartje wachten, een feest gaat het zeker worden. Zoals Jan Lammers laatst zelf quote: ‘Het voorspel duurt gewoon wat langer.’ Van Harte Jan.