‘2019 was Sebastian Vettels beste jaar’

(c) Ferrari Media

Volgens voormalige Ferrari race-engineer Rob Smedley was 2019 het beste jaar van Sebastian Vettels F1-carrière. Ondanks de moeilijkheden wist hij zich fantastisch terug te knokken, aldus Smedley.

Smedley doet zijn uitspraak in de Formule 1-podcast F1 Nation. Hij zou het jammer vinden als Vettel besluit te stoppen na dit seizoen, nu Vettel zijn contract bij Ferrari niet verlengt. “Het zou een verlies voor de sport zijn, als dat gebeurt.”

“Ik denk dat hij een hele goede coureur is, een geweldige coureur. Ik denk dat zijn beste jaar in de Formule 1 – en hier word ik voor uitgelachen – zijn beste jaar in de Formule 1 was afgelopen jaar. Dat was 2019.”

“Ik denk dat we de echte Sebastian Vettel richting het einde van het jaar zagen, welke Sebastian een beetje had verloren. Hij zal ook toegeven dat hij niet was waar hij wilde zijn binnen het team en met zijn teamgenoot, maar daarna ging hij er voor. Dat is het teken van een echte kampioen, hij kwam terug.”

Vettel kende een ongelukkig 2019 met één overwinning en een vijfde plaats in het kampioenschap. Daarnaast lag hij regelmatig op de baan in de clinch met zijn teamgenoot Charles Leclerc, met als dieptepunt de aanvaring tijdens de Grand Prix van Brazilië.

Volgens Smedley was vorig jaar zijn grootste uitdaging van zijn carrière. “Iedereen schreef hem al af, dat Charles alleen maar beter zou worden en dat het einde van Sebastian zou betekenen.”

De race in Rusland was volgens de voormalig Ferrari-mederwerker het keerpunt. Hij startte toen als derde, maar kende een geweldigde start waarin hij brutaal de auto naast die van zijn teamgenoot zette in de tweede bocht. Vervolgens negeerde hij de teamorders. “Maar om zo terug te komen en zijn autoriteit te laten gelden na een moeilijk begin, ik denk dat we iets speciaals zagen.”