‘Ferrari-coureurs vatbaar voor burn-out door grote prestatiedruk’

© Ferrari Media

Uitkomen voor het team van Ferrari is een droom die voor lang niet alle coureurs uitkomt. Volgens Alex Wurz, voorzitter van de Formule 1-coureursvakbond, heeft het ‘systeem’ van Ferrari echter ook een keerzijde. Het kan volgens hem namelijk zorgen voor burn-outs bij de Ferrari-coureurs, zo vertelt hij in de Sky Sports F1 Vodcast.

Volgens Wurz is het zeker mogelijk dat ook Sebastian Vettel een burn-out overhoudt aan zijn tijd bij het team van Ferrari. “Sebastian is een vriend van me, maar ik zag het (zijn moeilijkheden bij Ferrari red.) niet aankomen. Hij is daar altijd heel gesloten over.”

Als je naar de geschiedenis van Ferrari kijkt, vallen volgens Wurz een aantal dingen op. “Als rookie bij Ferrari zijn de eerste jaren vol liefde en emotie, dat is wat Ferrari zo mooi maakt.” Op een gegeven moment lijkt het systeem je echter in te halen, dan lijkt het alsof de liefde er niet meer is. Vettel heeft het hier echter nooit met Wurz over gehad.

Frictie

“Ferrari vraagt veel van haar coureurs. Ze houden van je als je het goed doet, maar als je weinig succes meer hebt, ontstaat er frictie. Het team doet dan alles om de naam, het werk en de kwaliteit van Ferrari te beschermen.” Volgens Wurz geldt dat niet alleen voor de coureurs. Er zijn de afgelopen jaren namelijk ook verschillende teambazen de revue gepasseerd. “Ik denk dat het deels komt door de druk en invloed van buitenaf, maar ook door de stijl van het team van Ferrari. De combinatie van die twee lijkt tricky te zijn.”