Szafnauer: ”Budgetcap kan grid bij elkaar te brengen”

Otmar Szafnauer © Racing Point F1

Otmar Szafnauer, teambaas van Racing Point, vertelt dat de budgetcap er niet alleen komt vanwege financiële redenen, maar het ook de potentie heeft om de F1-grid dichter bij elkaar te brengen.

De Formule 1-teams zijn in principe overeengekomen om de budgetcap in 2021 te verlagen van 175 miljoen naar 150 miljoen, als gevolg van de financiële impact van het coronavirus. De teams zijn verdeeld om dit nog verder naar beneden te brengen. Ferrari wil niet verder gaan dan 145 miljoen, terwijl McLaren het bedrag wil terugbrengen naar ongeveer 100 miljoen. De gesprekken zijn er om de teams financieel te beschermen tegen de coronapandemie.

Szafnauer legt uit dat het budgetplafond ook kan worden gebruikt om het speelveld gelijk te trekken tussen de topteams en de rest van de grid. ”Als je 170 miljoen hebt, betekent dit niet dat je 170 miljoen moet uitgeven, maar wat het wel betekent, is dat als je wint, je die 170 miljoen wel moet uitgeven”, legt Szafnauer uit aan Autosport. ”Met een budgetplafond krijg je ook competitie wie de meeste performance haalt uit hetgeen wat beschikbaar is. We moeten oppassen dat we niet alleen vanwege financiële redenen een budgetcap hebben, maar ook om het speelveld ‘eerlijker’ te maken.”

De Roemeen vindt dat er een compromis moet komen waar het budgetplafond uiteindelijk moet komen te liggen. ”De grotere teams die 300 miljoen uitgeven zullen werknemers moeten ontslaan als ze straks ‘maar’ 150 miljoen kunnen uitgeven. Die teams zitten nu in een winnende positie dat van hun wordt afgepakt. Dat is oneerlijk zeggen ze. Het argument dat Zak Brown, teambaas van McLaren, heeft kan ik me ook erg goed in vinden om een realistisch kostenplafond te hebben waarin elk team financieel stabiel zou kunnen zijn en er ook nog een klein beetje geld mee valt te verdienen. Wat is daar mis mee?”