‘Laat kleine teams F1-auto’s van grote teams overkopen’

(c) Red Bull Content Pool

Financiële problemen liggen op de loer nu er al weken niet geracet kan worden. Er zijn dan ook volop discussies aan de gang om te kijken wat er gedaan kan worden om met name de kleinere F1-teams uit de financiële problemen te houden. Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is nu het moment om gewaagde beslissingen te nemen.

“Als ik teambaas van een kleiner F1-team was geweest, zou ik een Formule 1-auto van een groter team over willen kopen aan het einde van het seizoen, om zo veel kosten te besparen”, vertelt Horner in gesprek met Autosport. De Brit stelt dat het overkopen van een auto veel effectiever is als kostenbesparing dan het reverse engineren en kopiëren van een auto dat onderdelen aan het team levert.

Voordeliger

Hij bedoelt daarmee te zeggen, dat het op het gebied van kosten voordeliger zou zijn om aan het eind van het seizoen de auto van bijvoorbeeld Mercedes, Ferrari of Red Bull over te kopen, dan om die auto zelf onderdeel voor onderdeel te kopiëren.

“Ze (kleinere teams red.) kunnen dan nog steeds opereren als een raceteam, maar hebben niet alle research- en ontwikkelingsfaciliteiten nodig. Het is de snelste weg naar competitief worden en tevens ook de goedkoopste weg”, vervolgt Horner. Volgens hem heeft Red Bull met Toro Rosso in 2008 al laten zien dat dat idee werkt. Toen won Sebastian Vettel de Grand Prix van Italië, met wat volgens Horner praktisch gezien een klantenauto was.

Paranoia

Wat volgens Horner veel teams tegenhoudt is ‘de paranoia omtrent het zijn van constructeur en wat je opgeeft als je geen constructeur meer bent’. Toch is het volgens hem nog altijd een goede optie om de kosten te drukken en de kleinere teams te helpen. “Het werkt in andere soorten motorsport, zoals de MotoGP. Dus als je een Mercedes, Ferrari of Red Bull kunt kopen na Abu Dhabi, waarom zou je het dan niet doen?”