Brown: Ferrari moet details schikking met FIA bekend maken

Zak Brown © McLaren F1

McLaren CEO Zak Brown vindt dat Ferrari openheid van zaken moet geven over de geheime schikking die het Italiaanse team met de FIA heeft gesloten rondom de legaliteit van de motor. Brown doet daarbij een beroep op de ‘morele verplichting’ van het team uit Maranello.

De FIA deed eerder onderzoek of de motor van Ferrari aan de reglementen voldeed. Vlak voor het einde van de laatste testdag in Barcelona werd plots bekend dat de twee partijen de zaak hadden geschikt. Tot groot ongenoegen van de andere teams bleef de inhoud van de schikking echter geheim. FIA president Jean Todt liet eerder al weten de details wel bekend te willen maken, maar dat het daarvoor juridisch gezien de toestemming van Ferrari nodig heeft.

McLaren teambaas Zak Brown legt echter de bal bij Ferrari om alsnog open kaart te spelen. De Amerikaan haakt daarbij aan op de uitspraken van Ferrari teambaas Mattia Binotto in The Guardian. Daarin sprak Binotto van de ‘morele verplichting’ van het Italiaanse merk om zijn personeel te beschermen bij een eventuele verdere verlaging van het budgetplafond. 

Brown vindt dat deze morele plicht nog wel een stap verder kan gaan. “Ik ben compleet voor morele verplichtingen. En als we het toch over ethiek hebben, dan denk ik dat het fantastisch zou zijn als Mattia, zoals de FIA wel al vrijwillig wilde doen, de details van de schikking omtrent de mogelijke overtreding van het motorreglement met ons zou willen delen. In het kader van ethiek en transparantie zou dit een goed punt en het juiste moment zijn.”