FIA kan makkelijker besluit nemen in uitzonderlijke situaties

(c) FIA

De FIA kan makkelijker besluiten nemen in uitzonderlijke omstandigheden. De World Motor Sport Council (WMSC) is akkoord gegaan met de toevoeging van een clausule aan de International Sporting Code.

In de clausule staat dat unanimiteit niet meer noodzakelijk is, maar dat regelgeving in uitzonderlijke situaties ook aangenomen kan worden bij meerderheid van stemmen in welke FIA-competitie dan ook. Hiermee hoopt de FIA adequater en sneller te kunnen reageren op situaties zoals de coronacrisis.

In de Formule 1 werd eerder al besloten dat FIA-president Jean Todt ruimere bevoegdheden krijgt om regelgeving te veranderen. Zo kan hij onder andere de kalender aanpassen zonder inmenging van de Formule 1-teams.

De vollledige clausule is als volgt:
18.2.4 Shorter notice periods than those mentioned above may be applied, provided that the unanimous agreement of all Competitors properly entered for the Championship, cup, trophy, challenge or series concerned is obtained. However, in exceptional circumstances, and if the FIA considers that the change in question is essential for the safeguarding of the Championship, cup, trophy, challenge or series concerned, the agreement of the majority of the Competitors properly entered shall suffice.