Seidl: ‘Formule 1 staat lastige beslissing te wachten’

(c) Formula 1

De beslissing wat betreft het hervatten van het seizoen zou volgens Andreas Seidl wel eens een lastige kunnen worden. Tegenover de BBC liet de teambaas van McLaren weten dat de komende periode gaat uitmaken hoe de sport er na de crisis uit komt te zien.

Er worden op het moment meerdere opties overwogen, maar een vast idee is er nog niet. Vanmiddag werd wel bekend dat Oostenrijk in elk geval openstaat voor de seizoensopener, desnoods met 2 races. De Formule 1 zelf heeft aangegeven dat het hoopt om in de zomer een seizoen te starten. Die zou dan bestaan uit 18 of 19 races. Daarbij moet wel gezegd worden dat de gezondheid nog altijd de eerste prioriteit heeft.

Andreas Seidl: Natuurlijk wil het publiek weer zo snel mogelijk actie zien, maar er moet met veel aspecten rekening gehouden worden. Het belangrijkste is dat we onze mensen beschermen, dus als daar geen zekerheid over is gebeurt er niks. Daarnaast zijn ook de richtlijnen van de landen zelf erg belangrijk, dit heeft namelijk invloed op het feit of we kunnen reizen. Daarna ligt het in de handen van de promotors. Een andere datum kan voor hen wellicht economisch een groot verschil maken. Dan hangt het er natuurlijk ook van af of het publiek het al wel wil. Het belangrijkste is dat we de boel niet haasten.’

‘Er heerst niet alleen angst, er is ook een groot risico dat we wel eens teams zouden kunnen verliezen. We weten ons inkomen niet, en ook niet wanneer we weer kunnen racen. Natuurlijk hopen we wel dat we zoveel mogelijk races kunnen doen.’

Het feit dat de grote regelveranderingen van 2021 naar 2022 zijn verplaatst is volgens Seidl wel een goede beslissing geweest. Daarnaast vond hij het ook belangrijk dat de budget cap voor 2021 van 175 miljoen naar 150 miljoen is verlaagd. ‘Persoonlijk hadden we het liefst 100 miljoen, maar het gaat hier om meerdere teams met meerdere meningen. Ik kijk uit naar de eerstvolgende bespreking en hopelijk de bijbehorende grote beslissing.’

De Formule 1 zelf zit volgens Seidl wel gewoon in een veilig zadel. ‘We moeten echter wel morgen een beslissing nemen, anders verliezen we misschien teams. Zoveel mogelijk geld besparen zal belangrijk worden, evenals een lage budget cap om de sport financieel gezond te houden.’

Seidl durfde zelfs nog aan om te zeggen dat de Formule 1 wellicht sterker uit de crisis kan komen dan ervoor. Dit omdat de sport door de crisis beseft dat ze nu in een ongezonde situatie zit en realiseert dat er grote veranderingen nodig zijn.’

‘Hopelijk zorgen de juiste beslissingen ervoor dat de sport gezond uit de crisis komt.’