Vettel vindt huidige Formule 1-auto’s te zwaar

© Scuderia Ferrari

Sebastian Vettel is van mening dat de huidige Formule 1-auto’s te zwaar zijn. De enorme hoeveelheid downforce biedt volgens de Duitser niet voldoende compensatie voor het gewicht van de auto’s.

Formule 1-auto’s zijn de laatste jaren zwaarder geworden door regelwijzigingen, en bijvoorbeeld de introductie van de Halo. Tegelijkertijd rijden coureurs met de huidige auto’s regelmatig recordtijden. Dit komt voor een groot deel door de enorme hoeveelheid downforce. Sebestian Vettel gaf aan motorsport.com zijn mening over de downforce van de huidige generatie auto’s: “Ik denk dat de auto’s fenomenaal zijn op het gebied van downforce. Het is belachelijk hoeveel downforce we hebben, en hoe snel de auto’s zijn in medium- en hogesnelheidsbochten.”

Volgens de Duitser is het gewicht een nadeel van de huidige auto’s. Dit is volgens hem vooral te merken in lage snelheidsbochten. “De auto’s zijn naar mijn mening te zwaar. Ik denk dat we een deel van de downforce kunnen missen, dat hebben we niet nodig, maar ik heb liever dat de auto’s lichter worden. Uiteindelijk zullen dan dezelfde, of misschien snellere tijden gereden worden.” Aldus de Ferrari-coureur. Vettel begrijpt dat veiligheidsmaatregelen, die extra gewicht toevoegen aan de auto, nodig zijn. De auto’s kunnen volgens de Duitser toch lichter worden gemaakt. “Je kunt discussiëren, maar ik denk dat het goed is om te herinneren dat het een geweldig gevoel was om slechts 600 tot 620 kilo te hebben. Nu is het minimum dat je kan halen 750 kilo.”

Vettel vergelijkt het gevoel dat het besturen van een Formule 1-auto geeft met het besturen van een kart. “Het is een compleet ander gevoel, (…) het is het feit dat er zo weinig gewicht is dat je de kart kan besturen, en in verhouding (met het mindere vermogen) heel snel kan zijn. Je hebt natuurlijk geen aerodynamica, dus je bent niet snel genoeg, maar dat (gevoel) is wat we een beetje missen.” Dit gevoel ontbreekt bij Formule 1-auto’s volgens de Duitser door het hoge gewicht. Het is onwaarschijnlijk dat de auto’s in de nabije toekomst lichter zullen worden, aangezien de aankomende reglementswijziging bepaalt dat auto’s minimaal 768 kilo moeten wegen. Dat is 25 kilo meer dan de huidige auto’s.