Vijf jaar geleden: Vettels eerste overwinning voor Ferrari

Na een rampzalig seizoen in 2014 werd het in 2015 tijd voor Ferrari om weer eens een overwinning te pakken. Die zou er komen, in de tweede race van het seizoen al. Sebastian Vettel wist in de hitte van Sepang de coureurs van Mercedes achter zich te houden om zo een emotionele eerste overwinning te scoren voor de Scuderia. 

Waar het bij Sebastian Vettel allemaal op zijn plaats viel, leek het bij Kimi juist een stuk minder te gaanDoordat er aan het begin van Q2 regen was voorspeld, wilde iedereen zo snel mogelijk een snelle ronde neer te zetten. Zo ook Marcus Ericsson in zijn Sauber, waar Kimi achter vast kwam te zitten. Een snelle ronde zetten zat er daardoor niet meer in voor de Fin. Aan de andere kant van de garage ging het voor Ferrari gelukkig goed. Sebastian lukte het wel ‘gewoon’ om Q3 te halen. Met een snelle ronde op de intermediates belandde hij op plek 2, tussen Hamilton en Rosberg in. 

Op zondag was de regen verdwenen, en zeker voor Vettel was er licht aan de horizon. Bij de start behield hij de tweede plek, waarna hij Hamilton in het vizier wist te houden. Kimi kende daarentegen een slecht begin aan de race. Zijn linker achterband werd kapot gesneden door Felipe Nasr.  

Het beslissende strategische moment kwam al in de vierde ronde, toen Marcus Ericsson zijn auto spinde in de eerste bocht. Hij kwam vast te staan in het grind, met als gevolg dat de Safety Car naar buiten kwam. Mercedes besloot hierdoor over te gaan op het zogenaamde ‘double-stacking’, waarbij beide auto’s tegelijkertijd naar binnen komen voor de pitstop. Cruciaal hierin was dat Vettel buiten bleef, waardoor hij de leiding overnam. Rosberg was de dupe bij Mercedes: doordat hij moest wachten achter Lewis verloor hij plekken. Mercedes was nu dus overgegaan naar een driestopper, terwijl Ferrari vasthield aan hun twee-stop-strategie. 

Toen Sebastian eenmaal binnenkwam voor zijn pitstop, duurde het niet lang voor hij in de buurt kwam van zijn landgenoot. Op verse mediums kostte het hem weinig moeite om Rosberg in te halen, alvorens hij zijn weg begon naar de leider Lewis Hamilton. Nadat hij ook hem voorbij was, werd het enkel nog spannend bij de tweede ronde pitstops. Ferrari had echter alle zaakjes op orde: door later binnen te komen wist Sebastian voor Rosberg te blijven. Doordat Lewis nog een keer naar binnen moest wist Ferrari zo bij een strategisch steekspel Mercedes de baas te blijven. 

Vettel hoefde zich daarna geen zorgen meer te maken: terwijl achter hem zich het nodige aan crashes afspeelde wist hij onbedreigd naar de finish te rijden. Een eerste overwinning voor Ferrari was binnen, een jongensdroom vervuld.