Teams hebben veel minder kosten door coronavirus

door Tim Koenders
images_Formule1_2015_Franz_Tost

Franz Tost heeft in een interview met Autosport aangegeven dat door het coronavirus teams erg veel geld besparen. Door het coronavirus zijn de nieuwe 2021 regels een jaar opgeschoven. Dat betekent dat de teams volgend jaar nog met dezelfde auto’s rijden als dit jaar. Volgens Tost zou dit enorme financiële voordelen opleveren omdat nu de nieuwe auto’s volledig ontwikkeld worden met een budget cap.

2020 zou het duurste jaar in de formule 1 ooit gaan worden. Met teams die 2 auto’s tegelijk zouden gaan ontwikkelen. Het doorontwikkelen van de huidige auto’s en het ontwikkelen van een compleet nieuwe auto voor 2021. In 2021 komt er een budget cap die ervoor zorgt dat teams niet oneindig geld uit kunnen geven. Daarom was het plan dat teams in 2020 al vroeg zouden beginnen met de ontwikkelingen van de nieuwe auto’s voor 2021 omdat in 2020 de teams nog wel al het geld wat ze hebben uit mogen geven. Maar omdat de nieuwe auto’s pas in 2022 gaan komen is dit niet meer nodig. De ontwikkelingen voor de compleet nieuwe auto’s gaan dus pas in 2021 plaatsvinden.

Tost geeft aan dat teams pas vanaf 2021 mogen werken aan de bolides van 2022, wat betekent dat de ontwikkeling van de 2022 auto’s volledig vallen onder de budget cap. Dat betekent dat het ontwikkelen van 2 auto’s tegelijk dit jaar niet meer nodig is. Dit scheelt enorm veel geld omdat vanaf volgend jaar ieder team een maximum uit te geven bedrag moet hanteren. En je dus niet meer ongelimiteerd geld kan uitgeven aan 2 auto’s.

Teams mogen niet voor 2021 beginnen met de ontwikkelingen van de 2022 auto’s. De FIA krijgt beelden van de windtunnels van de teams. Mocht daar ineens een compleet andere auto staan valt dat wel heel erg op volgens Tost. Volgens hem is het dus niet mogelijk om toch dit jaar al te beginnen met de ontwikkelingen voor 2022.

door Tim Koenders

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden