F1 verjaardag: Didier Pironi

(c) scuderiafans.com

Didier Pironi zou vandaag 68 zijn geworden. Pironi was coureur voor het team van Tyrell, Ligier en Ferrari. Bij dat laatste team had hij zijn eerste wereldtitel moeten ophalen, maar tragisch genoeg bleek Ferrari het team te zijn waarvoor hij zijn laatste Grand Prix zou rijden.

Pironi begon zijn Formule 1-carrière bij het team van Tyrell. Na twee succesvolle seizoenen stapte hij over naar Ligier waar hij zijn eerste Grand Prix won, op het circuit van Zolder. Na slechts één seizoen bij Ligier tekende de Franse coureur voor Ferrari. In het eerste seizoen was het team voornamelijk in ontwikkeling, echt goede resultaten bleven dan ook uit. In 1982 moest het gaan gebeuren.

De start van het seizoen werd gedomineerd door Ferrari, maar later in het seizoen keerde het tij dramatisch voor de Italiaanse renstal. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België kwam eerste coureur Gilles Villeneuve al om het leven. Na nog één Grand Prix te winnen, die van Nederland, zou ook het seizoen van Pironi ten einde komen. Tijdens de vrije training op het circuit van Hockenheim crashte hij met Landgenoot Alain Prost. Hij liep hierbij ernstige verwondingen aan zijn benen op.

Zo ernstig zelfs dat hij in de resterende races niet meer in zou stappen, hiermee overhandigde hij de titel aan Keke Rosberg die een achterstand van zestien punten inhaalde. Hij werd wereldkampioen, ook al won hij slechts één race dat seizoen. Pironi reed op Hockenheim niet alleen zijn laatste meters van 1982, maar tevens de laatste meters van zijn Formule 1-carrière. Ondanks aanbiedingen van Ferrari, Ligier en AGS om een comeback te maken kwam hij nooit meer aan de start van een Grand Prix.

Zo eindigde Pironi’s carrière, bestaande uit drie overwinningen en dertien podiums, in een anticlimax. Pironi stopte echter niet met racen, met de inschrijving in het off-shore powerboat-racen. Deze carrière eindigde alleen nog dramatischer toen hij op 23 augustus 1987 verongelukte in zijn powerboat. Didier Pironi werd 35 jaar oud.