'Esports krijgt zeker een boost'

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_b0

Recentelijk bracht de Formule 1 naar buiten dat het de uitgestelde of afgelaste races virtueel gaat inhalen. Zowel huidige Formule 1 rijders als bekendheden zullen het tegen elkaar gaan opnemen in de races verreden op het F1 2019 spel. Reden voor Grand Prix Radio om verder de wereld van het simracen en esports in te duiken om erachter te komen wat het effect van de huidige coronacrisis is op het virtueel racen.

Een persoon die deze wereld kent als geen ander, is Floris Wijers. Hij is esporter voor het Haas F1-team, iemand die het spel F1 2019 dus door en door kent. Afgelopen jaar reed hij mee in de F1 Esports series waar de twintig beste simracers van de wereld het tegen elkaar opnemen. Het prijzengeld werd afgelopen seizoen al opgeschroefd naar $500.000. Daarmee werd het prijzengeld meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar, het prijzengeld was in 2018 nog ‘slechts’ $200.000. Dit geeft aan dat de F1 Esports series ontzettend aan het groeien is. Wellicht zitten we momenteel op een cruciaal punt met deze tak van sport, nu het de enige vorm van racen is die nog uitgezonden wordt. Een goede kans voor racefans om het te ontdekken en te gaan volgen. Wijers gelooft in ieder geval zeker dat de quarantaine waar veel mensen op het moment in zitten, een boost kan geven aan esports. Op de vraag of hij zelf ook mee zal rijden in de virtuele F1 races kan hij helaas nog geen antwoord geven. ‘Ik hoop van wel en sluit niks uit’.

Maar waar worden deze simraces verreden en hoe kun je ze bekijken? Het is in feite heel simpel, alle rijders treden vanuit huis toe in een online lobby op hun PlayStation, Xbox of PC. De meesten hebben een eigen stuur en pedalen. Vervolgens is er één persoon die het commentaar levert en tegelijkertijd de race livestreamt via YouTube. De meeste races worden ’s avonds tussen acht en tien verreden. De races worden georganiseerd door leagues. Wanneer je 'F1 2019 leagues' intikt op google, komen er direct honderden resultaten. Binnen vijf minuten kun je in een league zitten en diezelfde avond nog meerijden.

Eigenaar van één van deze leagues, genaamd Non Label Racing of NLR is Robin Tibbe. Ook hij gelooft in een boost van esports en ziet al een mooie groei binnen de F1 community. ‘Meer mensen ontdekken nu esports en komen erachter dat er echt mooie races te zien zijn online, met geweldige gevechten. We hebben zelfs een wachtlijst op moeten stellen voor nieuwe leden omdat de league overvol raakte.’ Non Label Racing rijdt van maandags tot donderdags om half negen en heeft zo goed als altijd twintig rijders aan de start staan. Om deze aantallen te waarborgen heeft de league niet alleen vaste rijders maar ook reserverijders die kunnen invallen wanneer anderen niet kunnen participeren. Daardoor heeft NLR momenteel al 125 leden ‘and counting’.

Conclusie: ben jij een racefan die houdt van spektakel, gevechten en ‘clean racing’ dan zijn leagueraces echt een aanrader. Helemaal nu er geen andere races verreden worden. Want ook al zijn de coureurs ‘gewoon’ studenten of werknemers met een modaal inkomen, het racetalent schort er echt niet aan.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden