Grote Prijs van Nederland en Spanje uitgesteld, Monaco afgelast

De Grand Prix’ van Nederland en Spanje zijn officieel uitgesteld, terwijl de Grand Prix van Monaco helemaal niet zal worden gereden vanwege het coronavirus. Deze aankondiging verrast niemand, het is alleen nu officieel. Sinds de afschaffing van de Grand Prix van Australië geloofden de meeste mensen dat het seizoen in Azerbeidzjan zou beginnen. De Formule 1 bracht overigens een aantal dagen geleden nog wel naar buiten dat het hoopte eind mei te beginnen met racen. Dit wordt dus nu op zijn vroegst 7 juni, de dag waarop de Grand Prix van Azerbeidzjan vooralsnog plaatsvindt.

De drie promotors, de FIA en Formula 1 zeggen in een statement dat de beslissing is genomen om de gezondheid en veiligheid van de medewerkers, rijders en fans te waarborgen. ‘Dit is onze nummer 1 bekommering.’

Het uitstel van de twee races betekent dat de Grote Prijs van Nederland niet op 3 mei zal plaatsvinden. De Formule 1 schijnt echter wel prioriteit te hebben bij het doorgaan van The Dutch Grand Prix, wat betekent dat de race hoogstwaarschijnlijk op een ander moment ingepland zal worden, met de meest logische optie een week voor de Grand Prix van België, nu de zomerstop toch al vervroegd is. Ook de organisator van de Spaanse Grand Prix geeft aan te gaan onderzoeken of er een mogelijkheid is om de race op een ander moment te verrijden.

Wel is bekend dat de Grand Prix van Monaco niet in 2020 verreden zal worden. De organisatie ziet gezien de huidige lockdown geen kans om de werkzaamheden op en rond het circuit op tijd te volbrengen. Het is voor het eerst sinds 1954 dat de Formule 1-auto’s niet door de straten van Monaco rijden.