‘Red Bull wilde protesteren tegen DAS-systeem van Mercedes’

2020 Barcelona Pre-Season Test 1, Day 1 - © Steve Etherington

Had Mercedes tijdens de Australische Grand Prix het DAS-systeem gebruikt, dan had Red Bull daar tegen geprotesteerd. Zo meldt het doorgaans goed ingevoerde Motorsport.com op basis van anonieme bronnen.

Tijdens de wintertests in Spanje baarde Mercedes opzien door een nieuw stuursysteem te testen: het Dual Axis Steering-systeem, kortweg DAS. Met dit systeem kunnen de Mercedes-coureur de stand van de voorwielen aanpassen door aan het stuur te trekken of te duwen. Direct barstte de discussie los of dit systeem legaal was of niet.

Red Bull is ervan overtuigd dat het systeem illegaal was, dus had Mercedes het tijdens de vrije training gebruikt, dan had het officieel protest aangetekend. Onduidelijk is op basis van welke overtreding het team van Max Verstappen dan protest zou aantekenen. Mercedes maakte eerder al duidelijk namelijk dat het systeem volgens de FIA legaal is. Daarentegen kan de legaliteit van een auto pas definitief vastgesteld worden door stewards tijdens een Grand Prix-weekend.

Nu het seizoen voorlopig niet onderweg is, blijft de vraag dus openstaan of het systeem legaal is of niet. De eerst volgende mogelijkheid omdat vast te stellen is officieel in Zandvoort, maar het zou uiteindelijk ook kunnen duren tot de Grand Prix van Azerbeidzjan op 7 juni.