Onvrede over doorgaan Grand Prix Australië ondanks coronavirus

(c) Pirelli

De organisator van de Grand Prix van Australië liet al weten dat de eerste Grand Prix van het seizoen doorgaat. De Italiaanse teams zijn daarnaast gewoon vertrokken naar Melbourne om dit weekend te racen. Ondanks maatregelen zoals het afschaffen van handtekeningensessies gaat er dit weekend dus ‘gewoon’ worden gereden. Er gaan echter stemmen op om de Grand Prix alsnog af te lassen vanwege het coronavirus.

Er is bijvoorbeeld een petitie gestart om de Grand Prix af te lassen. De petitie is gericht aan het Departement of Health and Human Services van de staat Victoria. Melbourne ligt in deze staat dus de Grand Prix vindt plaats op het grondgebied van de staat Victoria. Volgens de initiatiefnemer van de petitie neemt de regering van de staat Victoria haar zorgplicht met betrekking tot het coronavirus en de Grand Prix niet serieus. Dit blijkt volgens de initiatiefnemer uit het feit dat Ferrari, Alpha Tauri en Pirelli worden toegelaten in de staat. De twee Formule 1-teams en de bandenleverancier komen uit Noord-Italië, en reizen dus naar Melbourne vanuit het epicentrum van het coronavirus in Europa. De initiatiefnemer roept mensen op de petitie te tekenen, om zo de lokale bevolking te beschermen tegen het hoge risico dat reizigers uit Italië veroorzaken. Ondertussen hebben al bijna 10.000 mensen de petitie getekend.

Persbureau Reuters meldt daarnaast dat vandaag een onbekende persoon boven Sydney met een vliegtuig de woorden “STOP F1” in de lucht heeft geschreven. Het is de vraag of deze onbekende piloot zijn zin gaat krijgen. Vooralsnog lijkt het er op dat de Grand Prix gewoon doorgaat zoals de organisatie deze week ook heeft gezegd. Dit zou betekenen dat de eerste coureurs om 02:00 uur Nederlandse tijd in actie komen tijdens de eerste vrije training van het seizoen.