Grand Prix Radio blikt vooruit op het Formule 1-seizoen 2020 – Deel 3

Het is de laatste week van de Formule 1-winterslaap, voordat het gebrul van motoren weer losbarst in Albert Park, Melbourne. Op 15 maart wordt de eerste race gereden van 2020. Voor ons aanleiding om de komende week elke dag met een paar redacteuren van Grand Prix Radio vooruit te blikken op wat wij verwachten. Wie wordt de kampioen, wie verrast, wie stelt teleur en wat nog meer. Vandaag in deel drie een drietal: Rutger Hoekstra, Ilse van Schaik en Tim Koenders.

Rutger Hoekstra
2020 is een overgangsjaar en daarom ligt het in de lijn der verwachting dat Mercedes aan het eind van de rit toch weer de beste is. De reglementen zijn namelijk stabiel gebleven en Ferrari heeft naar het schijnt een nieuwe motor moeten bouwen. Toch zou Red Bull Mercedes moeten kunnen uitdagen vanwege een goed verlopen wintertest en diezelfde stabiele regelgeving. De kans dat ze nu moeten inhalen is daarmee kleiner. De ervaring van Lewis Hamilton zal echter doorslaggevend zijn. Ferrari werd door de ervaring en degelijkheid van de combinatie Hamilton-Mercedes immers verslagen. Hamilton evenaart dus Michael Schumachers record van zeven kampioenschappen.

Achter de topteams wordt het een strijd tussen Racing Point, McLaren en Renault. Vooral die laatste zal erop gebrand zijn om nu eindelijk stappen te zetten en met het rijdersduo Daniel Ricciardo en Esteban Ocon moet dat kunnen. Renault verrast vanwege de (financiële) middelen en het talent. Verder zou een mediarel tussen McLaren en Renault welhaast logisch zijn vanwege het aflopende motorcontract van de Britten met de Fransen. Vul maar in dat als het met McLaren iets minder loopt, ze in Woking naar de krachtbron verwijzen en met de sociale onhandigheid van Cyril Abiteboul wordt dat een storm, die eigenlijk in een glas water had moeten blijven. In het achterveld zal weinig veranderen. Williams kan misschien wat vaker punten sprokkelen en met Haas strijden.

De teleurstelling gaat dan ook niet op de grid plaatsvinden, maar op de kalender. Het soms panikerende beleid van overheid vanwege het coronavirus gooit meer roet in het eten met een uitgedunde kalender of nog meer races zonder publiek tot gevolg. Vooral Hanoi kan om die reden wel eens de teleurstelling worden, want of afgelast of een sfeerloze race op een nieuwe baan zonder publiek. Zandvoort zou mijns inziens een goede tweede zijn als teleurstelling van het jaar. De verwachtingen over de kombochten zijn nu zo hooggespannen, dat het alleen maar tegen kan vallen. Het blijft immers een baan die smal is met weinig inhaalmogelijkheden. Het is te hopen dat er regen valt in mei.

(c) Circuit Zandvoort

Ilse van Schaik
In het seizoen 2020 gaat niet veel veranderen. Lewis Hamilton pakt met Mercedes weer de eerste plek. Ik heb het gevoel dat ik de afgelopen jaren een pro geworden ben in het verwerken van teleurstellingen doordat ik altijd het beste voor heb met Ferrari en ik denk dat ik dat in 2020 niet gaat veranderen. Racing Point zou nog wel eens kunnen verrassen. De testdagen voorspellen niet alles maar het zag er goed uit voor het team. Ik zou het persoonlijk ook helemaal niet erg vinden om Lance Stroll en Sergio Pérez weer een keer op het podium te zien. Hetzelfde geldt voor het team van McLaren. Na een aantal slechte jaren hebben ze zichzelf weer bewezen in 2019 en dat is al beloond met een podium, maar ze verdienen er nog veel meer. Uiteindelijk hoop ik dat 2020 een beter seizoen gaat worden voor George Russell. Het is een ontzettend goede coureur en hij verdient zeker een betere auto dan waar hij in 2019 in heeft gereden.

Tim Koenders
Het wordt een echte tweestrijd tussen Hamilton en Verstappen dit jaar. Mooie gevechten op en buiten de baan zullen hopelijk leiden tot een kampioenschap dat beslist gaat worden in Abu Dhabi. Waarbij ik denk dat Lewis Hamilton zijn zevende wereldtitel gaat pakken. Mercedes krijgt het zwaarder dan ooit, maar ik denk dat Hamilton op ervaring de wereldtitel gaat winnen.

Voor de verrassing van dit seizoen kies ik voor George Russell. Russell is een groot talent maar heeft vorig jaar niks kunnen laten zien in de Williams. Ik denk dat Williams er dit jaar beter bij zit en Russell voor meerdere punten kan gaan zorgen, in tegenstelling tot Nicolas Latifi.

(c) Williams Racing

Ik verwacht dat Esteban Ocon dit seizoen zal tegenvallen. Na een jaar niet in de Formule 1 te hebben gereden denk ik dat Ocon zich te graag wil bewijzen. Met als gevolg dat hij meerdere domme fouten gaat maken in de races wat zorgt voor veel puntverlies. Daarnaast denk ik ook dat de Renault van dit jaar niet zo goed is als andere jaren ten opzichte van de rest van het middenveld.

Het leukste aan de race gaat de onvoorspelbaarheid zijn. De teams hebben minder informatie over het circuit en de strategie is moeilijk te bepalen omdat ze er nog niet eerder hebben gereden. Daarnaast is het Nederlandse weer ook goed voor een Formule 1-race, het kan erg warm zijn maar ook regenen. Het is een uitdagend circuit waar een foutje zo gemaakt is. Daarom verwacht ik een spannende race tot de laatste ronde. En vergeet natuurlijk niet dat het ook gewoon een heel groot feest gaat worden waar we allemaal trots op mogen zijn.