Grand Prix Radio blikt vooruit op het Formule 1-seizoen 2020 - Deel 2

GrandPrixRadio-highres

Het is de laatste week van de Formule 1-winterslaap, voordat het gebrul van motoren weer losbarst in Albert Park, Melbourne. Op 15 maart wordt de eerste race gereden van 2020. Voor ons aanleiding om de komende week elke dag met een paar redacteuren van Grand Prix Radio vooruit te blikken op wat wij verwachten. Wie wordt de kampioen, wie verrast, wie stelt teleur en wat nog meer. Vandaag Hidde Wissels en Stijn Bijlsma.

Hidde Wissels
2020 gaat het eerste seizoen worden waarin het duel Hamilton en Verstappen centraal staat. Ik denk dat de Mercedes in het begin de snellere auto heeft, maar Red Bull heeft bewezen in het seizoen zich goed te kunnen doorontwikkelen. Eindelijk het eerste jaar dus waarin Hamilton voor echt getest gaat worden, man tegen man tegen zijn grootste concurrent. Ik denk dat Ferrari een bijrol gaat hebben dit jaar en er niet aan te pas komt op eigen kracht. Ze hebben een hele nieuwe motor moeten bouwen en ik denk dat ze daarmee tekort gaan komen op Mercedes en Red Bull Racing. Ferrari gaat naar mijn verwachting alleen successen behalen als de concurrentie het laat liggen. In het middenveld zit het nog dichter op elkaar dan voorheen en dat komt vanwege de ‘Pink Mercedes’. Het duel best of the rest gaat denk ik tussen Racing Point en McLaren, maar ik denk dat McLaren daarmee vandoor gaat omdat ze een beter rijdersduo hebben dan Racing Point.

Racing Point en Sergio Perez zullen door veel mensen als de grote verrassing aangewezen worden. Nu denk ik ook dat die combinatie hoge ogen gooit dit jaar, maar dat George Russell de verrassing van 2020 gaat zijn. De Williams is misschien nog net de langzaamste auto van het veld, maar in de handen Russell gaan er toch mooie dingen bereikt worden dit jaar.

Voor het kampioenschap is het het veiligst om te voorspellen dat Hamilton kampioen wordt, maar ik ga toch voor Verstappen. Ik denk dat Red Bull vanaf Melbourne een dijk van een auto heeft en dat het tijdens het seizoen zich beter weet te ontwikkelen dan de concurrentie. Daarom denk ik dat Verstappen kampioen wordt tijdens de laatste Grand Prix in Abu Dhabi.

Stijn Bijlsma
Mercedes is ook dit jaar weer dé favoriet. Met zes opeenvolgende kampioenschappen en Lewis Hamilton achter het stuur zou dit best wel eens een recordbrekend jaar kunnen worden. Van Valtteri Bottas hoop ik dat zijn 3.0 versie hem ook daadwerkelijk laat meestrijden voor de overwinningen, anders dan kan het best zijn dat hij na dit jaar zijn stoeltje kwijt is.

Bij Ferrari mag ik toch hopen dat ze beter voor de dag komen bij de daadwerkelijke races, dan wat ze tot nu toe in de tests hebben laten zien. Ze hebben met Sebastian Vettel en Charles Leclerc in elk geval twee snelle coureurs, dus op dit gebied zit het wel goed.

Red Bull zou misschien wel eens de grootste concurrent van Mercedes kunnen zijn dit jaar. Die strijd zal dan vooral aangevoerd worden door Max Verstappen; Alexander Albon moet nog wat meer ervaring opdoen, maar een eerste overwinning voor Albon zit er wel in. Het talent is er bij beide sowieso.

Het middenveld lijkt er ook dit jaar weer heel competitief uit te zien. Racing Point gaat dit gevecht denk ik aanvoeren, nauw gevolgd door McLaren en Renault. Laatstgenoemde is voor mij nog een beetje onduidelijk. Daniel Ricciardo en Esteban Ocon zijn ongetwijfeld twee talenten, maar de auto lijkt nog niet daverend snel. Voor McLaren geldt overigens hetzelfde, maar daar lijkt het wat mij betreft net iets beter te gaan.

Tot zo ver lijkt het erop dat daarachter AlphaTauri zich bevindt, gevolgd door Haas. Williams heeft wel stappen gemaakt, maar ook dit jaar gaan ze denk ik lastig aan de punten komen. Met George Russell hebben ze in elk geval wel een supertalent aan hun zijde. Van Nicholas Latifi verwacht ik niet dat hij direct op het tempo van George zit, maar dat is natuurlijk ook logisch.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden