Grand Prix Radio blikt vooruit op het Formule 1-seizoen 2020 - Deel 1

GrandPrixRadio-highres

Het is de laatste week van de Formule 1-winterslaap, voordat het gebrul van motoren weer losbarst in Albert Park, Melbourne. Op 15 maart wordt de eerste race gereden van 2020. Voor ons aanleiding om deze week elke dag met een paar redacteuren van Grand Prix Radio vooruit te blikken op wat wij verwachten. Wie wordt de kampioen, wie verrast, wie stelt teleur en wat nog meer. Vandaag Wout Hengevelt en Julia Onclin.

Wout Hengevelt
Zoals elk jaar staan we weer aan de vooravond van ‘een legendarisch Formule 1-seizoen’. Elk jaar hoop je dat het waar wordt. Dat er tien verschillende rijders een Grand Prix winnen. Dat we zeven regenraces krijgen. Dat het kampioenschap wordt beslist in de laatste bocht van de laatste ronde van de laatste race. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat al deze wensen uit komen, maar laten we eens kijken wat ik verwacht dat er wél gaat gebeuren in 2020.

De titel gaat naar Max Verstappen. Dit zeg ik niet omdat ik het hoop, maar omdat ik het verwacht. Verstappen zelf heeft er vertrouwen in. Dat is naar mijn mening te zien aan zijn glimlach, maar ook aan de contractverlenging en de manier waarop hij over zijn team praat. Bovendien lijkt de Honda-motor buitengewoon betrouwbaar terwijl de Mercedes-motor juist problemen kent op het gebied van uithoudingsvermogen. Dit zou wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn in een seizoen waarin Hamilton en Verstappen hopelijk veel de strijd met elkaar zullen aangaan. Het betekent dat beide mannen races gaan winnen en podia gaan pakken. Hamilton gaat daarmee de records van Schumacher verbreken, behalve zijn record van meeste titels.

De rol van Ferrari acht ik kleiner dan in voorgaande seizoenen. Ze schijnen topsnelheid te missen en met het hele ‘FIA-settlement’ dat zich afspeelt op de achtergrond kan het wel eens een zwaar seizoen gaan worden voor de Italianen. Bovendien hebben ze een mogelijke concurrent erbij, in de vorm van ‘de roze Mercedes’: Racing Point. Ik zet mijn geld op hen als grootste verrassing van het seizoen. Ondanks dat het al bijna geen verrassing meer zal zijn wanneer zij gaan ‘verrassen’.

Mochten deze voorspellingen uit komen, dan kunnen we toch wel echt spreken van een legendarisch seizoen met vele records. Het begint al met de 22 raceweekenden, die uiteindelijk allemaal zullen doorgaan als je het aan mij vraagt. Verder hebben we een verbreking van de meeste overwinningen en podia. Tenslotte de jongste wereldkampioen ooit. En met een beetje regen en een titelbeslisser in de laatste race wordt het een seizoen om nooit te vergeten.

Julia Onclin
Wie er dit seizoen kampioen gaat worden? Mijn eerste ingeving is Max Verstappen. Ik weet het, wij Nederlanders kijken door een oranje bril, maar dat terzijde heb ik het gevoel dat het dit seizoen kan. Ik verwacht spectaculaire gevechten tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen waarbij ook Alexander Albon en Valteri Bottas een cruciale rol gaan spelen. Bottas is namelijk de nummer twee die een grote bijdrage levert aan het binnenslepen van het constructeurskampioenschap.

Naar mijn mening kan Albon die bijdrage ook gaan leveren. Hij is nu meer gewend aan de auto, de circuits en het hele circus er omheen en het is nu tijd om te laten zien dat hij minimaal één keer, en het liefst vaker, op het podium terecht kan komen. De grootste verrassing van dit seizoen vind ik een stuk moeilijker te beantwoorden. Er zijn meerdere coureurs waarvan ik persoonlijk hoop dat ze het goed gaan doen: Gasly, Norris, Albon, Sainz… Ik hoop gewoon dat zij kunnen laten zien wat ze in huis hebben en punten binnen kunnen slepen.

Verder zou het mooi om te zien zijn, dat Williams weer mee kan vechten. Dat ze de aansluiting hebben gevonden en niet meer een stuk achter de rest van het veld rijden. Naast de verrassingen verwacht ik dat Racing Point mee moet kunnen doen voor de titel ‘the best of the rest’. Als je de Mercedes kopieert, moet je het volgens mij wel goed voor elkaar hebben, anders is het wel heel knullig.

Naast de grote verrassingen zullen er ook teleurstellingen zijn. Ik denk dat het team van Haas toch de grootste teleurstellingen te verduren gaat krijgen. De afgelopen twee seizoen waren vrij turbulent en ik denk dat dat ook dit seizoen niet gaat veranderen. De meest bijzondere race gaat ofwel die van Bahrein worden, omdat er geen publiek bij aanwezig is, of die van Zandvoort vanwege de oranje chaos. De meest spectaculaire race daarentegen gaat die van Brazilië worden. De afgelopen seizoenen stelde die race allesbehalve teleur.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden