50 jaar geleden: de laatste overwinning van Jack Brabham

Jack-Brabham

Precies een halve eeuw geleden waren de jaren 60 voor de Formule 1 ook echt voorbij. De jaren 70 stonden voor de deur, en daarmee de start van een nieuw decennium Formule 1. Het zou een decennium vol spanning en sensatie worden, maar voor nu gaan we terug naar de race waarmee het allemaal begon: de Grote Prijs van Zuid-Afrika op het circuit van Kyalami in Johannesburg.

Voorafgaand aan de race was het grote nieuws dat Graham Hill weer mee zou doen. Hij was aan de herstellende hand, maar zijn enorme crash in de GP van Amerika van 1969 maakte het niet makkelijk voor hem. ‘Vanwege mijn been moet ik iets eerder remmen, dus dat is een nadeel’, zei de Brit tegen de media.

Regerend kampioen Jackie Stewart was verhuisd van Matra naar Tyrrell, waar hij hoopte zijn titel te prolongeren. Bijzonder was ook het team van March. Zij kwamen niet alleen met een fabrieksteam, maar er waren ook drie privéteams die met vergelijkbare auto’s reden. Jochen Rindt begon aan zijn tweede seizoen bij Lotus, maar reed de eerste race van 1970 nog met de oude Lotus 49C, nadat besloten was de nieuwe Lotus 72 pas te laten debuteren in Spanje. Ondanks dat Ferrari alleen met Jacky Ickx kwam hadden ze wel goede moed. De nieuwe ‘flat-twelve’ gaf Ickx de nodige hoop; hij verwachtte veel van de nieuwe motor en het nieuwe, smallere chassis. Jack Brabham was ook positief gestemd. Zijn nieuwe auto, met nu een eigen Brabham-monococque, beloofde veel.

Na de kwalificatie was het Jackie Stewart die van pole position mocht vertrekken, met achter hem Chris Amon en Jack Brabham. Dat het veld in 1970 competitief was viel direct te zien. Bruce McLaren zat maar een seconde achter de tijd van Stewart, maar stond desondanks op de tiende plek.

De start verliep niet zonder problemen voor Jack. Door een aanraking met Jochen Rindt deed hij het in de openingsfase iets rustiger aan, waardoor hij wat tijd verloor. Daarna begon hij echter aan een inhaalrace. Terwijl Stewart vooraan zijn leiding begon op te bouwen, haalde Brabham auto na auto in. In ronde 6 lag hij al op plek twee, en terwijl om hem heen de een na de ander uitviel, reed hij in rap tempo naar Stewart toe. In ronde 20 ging hij aan de Schot voorbij, waarna hij vrij ongemoeid naar de finish kon toerijden. Aan het eind van de race waren er niet veel auto’s meer over. Zo zouden er van de 25 starters slechts 12 de finish halen. Mede hierdoor kon Graham Hill een punt scoren, in wat hij later een van zijn beste races zou noemen. Denny Hulme zou uiteindelijk tweede worden, op 8 seconden achterstand. Jackie Stewart finishte zijn eerste race voor Tyrrell op de derde plek. Toekomstig kampioen Jochen Rindt haalde de finish niet, hij moest opgeven met motorproblemen.