Verstappen meest productieve coureur op eerste testdag

Verstappen_testdag1

Max Verstappen heeft tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona maar liefst 168 ronden afgelegd. Hij klokte met een 1:17.516 in zijn Red Bull de vierde tijd. Beide Mercedessen topten de tijdenlijst. Valtteri Bottas reed in de ochtendsessie al de snelste tijd. In de middagsessie ging Lewis Hamilton daar nog eens drie tienden onderdoor. Hij besloot de dag met een 1:16.976.

Ochtendsessie

Zodra de lichten om 9.00 uur op groen sprongen was het George Russell die zijn Williams als eerste de baan op stuurde. Nadat het Britse team vorig jaar bijna de gehele eerste testweek miste, wilde het daarom dit jaar een statement maken, aldus teambaas Claire Williams. Russell liet meteen al zien dat het ook met de snelheid van de Williams een stuk beter gaat. De voormalig Formule 2 kampioen was ruim acht tienden sneller dan zijn kwalificatietijd van vorig jaar.

Ook de Racing Point met Sergio Perez achter het stuur schoot uit de startblokken en stond lange tijd bovenaan de tijdenlijst. Uiteindelijk wist Mercedes coureur Valtteri Bottas op de zachtere C3 band de snelste tijd van de ochtend te rijden. Verstappen draaide op de hardere compound zijn rondjes. Voordat de teams aan de lunch gaan, weet de Nederlander zijn Red Bull al 91 keer over het circuit te sturen.

Middagsessie

Na de break gaat Verstappen door waar hij gebleven was: kilometers maken op de harde band. Hij weet nog 77 ronden aan zijn totaal toe te voegen en legde daarmee het Circuit de Catalunya maar liefst 168 keer succesvol af. Geen coureur deed hem dat na. Tweemaal moesten de gele vlaggen uit als de Nederlander spint in bocht 13, maar hij kon zonder schade zijn weg vervolgen. Hij sluit de dag op P5 af.

Terwijl Verstappen de hele testdag voor zijn rekening neemt, koos een aantal teams er voor om beide coureurs aan de nieuwe auto te laten ruiken. Lewis Hamilton nam het stuur over van Valtteri Bottas en liet er meteen geen gras over groeien. Op de harde C2 compound reed hij de snelste tijd van de dag: 1:16.976. Mercedes lijkt de zandzakken dit jaar dus thuis te hebben gelaten.

Net als de andere topteams beleefde ook Ferrari een relatief probleemloze dag. Het team uit Maranello legde met Charles Leclerc in de auto 132 ronden af, maar kwam – voor wat het waard is na één dag testen – nog niet verder dan de elfde plaats.

De tijd die Sergio Perez in de ochtendsessie reed bleek uiteindelijk goed voor P3 aan het einde van dag. Zijn teamgenoot Lance Stroll nam na de pauze het stuur van de Racing Point over maar wist op de harde compound niet in de buurt van de tijd van de Mexicaan te komen.

Ook Daniel Ricciardo mocht zijn eerste meters maken in de nieuwe Renault, nadat in de ochtend Esteban Ocon zijn rentree maakte. Williams debutant Nicholas Latifi deed de nodige ervaring op. De Canadees reed 63 ronden. Antionio Giovinazzi, die in de middag mocht kennismaken met de nieuwe Alfa Romeo, sloot de dag als laatste af.

100% betrouwbaarheid 

Dat het met de betrouwbaarheid van de 2020 auto’s goed zit is wel duidelijk. Er hoefde vandaag geen één keer met de rode vlag te worden gezwaaid omdat een van de auto stilviel op het circuit. In totaal reden de coureurs 1349 ronden over het Spaanse asfalt.

Donderdagochtend om 9 uur gaan de lichten weer op groen en wordt dag twee van de eerste testweek verreden. Max Verstappen komt dan niet in actie. Alexander Albon zal de honneurs voor Red Bull Racing waarnemen. Ook Sebastian Vettel zou dan in actie moeten komen. De viervoudig wereldkampioen zou vandaag al zijn eerste meters maken, maar meldde zich ziek af.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden