Bottas snelste, Verstappen met meeste rondjes tijdens ochtendsessie in Barcelona

Bottas_testdag1

Om 9.00 uur lokale tijd sprongen de lichten in Barcelona op groen en was het moment daar waar Formule 1 liefhebbers de hele winter op hebben zitten wachten: het seizoen gaat nu écht beginnen! Na een opvallend probleemloze ochtend voor alle coureurs, zet uiteindelijk Valtteri Bottas de snelste ronde op de klokken: 1:17.313. Max Verstappen weet bijna anderhalve Grand Prix afstand af te leggen en is met 91 rondjes de meest productieve coureur.

Laatste teampresentaties

De dag werd afgetrapt met de laatste twee teampresentaties. Alfa Romeo hield het dit jaar simpel en trok in de pitstraat het doek van hun C39. Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi rijden dit seizoen in een ongewijzigde livery. We zien dus wederom het rood en het wit terug. Het team maakte gisteren al bekend dat testcoureur Robert Kubica de eerste ochtend voor zijn rekening neemt. De Pool weet zich gesteund door zijn persoonlijke sponsor Orlen, dat ook prominent op de Alfa Romeo aanwezig is.

Het team van Haas liet onlangs al enkele beelden zien van de VF-20 en presenteerde vanochtend in de pits de bolide waarmee het Amerikaanse team dit jaar de slag om het middenveld wil winnen. De zwart-goude kleurstelling van Rich Energy is definitief verruild voor het grijs, zwart en rood waarmee Haas in 2016 debuteerde.

McLaren kleurt geel

De eerste meters werden dit jaar gereden onder goede omstandigheden: 10 graden en een zonnetje. De teams gebruikten de ochtend vooral om de basissystemen in de auto te testen en om de aerodynamica van de auto aan de tand te voelen. Tijden zijn nog niet belangrijk. George Russell was de eerste die zijn auto de baan op draait. Het team van Williams miste vorig jaar nog de complete eerste testweek.

Op een testdag mag ook de Flow-Viz niet ontbreken. De gele-groene fluorescerende verf laat zien hoe de luchtstromen langs de auto lopen. Op deze manier kunnen de engineers zien of de simulatie van de windtunnel overeenkomt met de werkelijkheid op het circuit. De Flow-Viz was onder andere te zien aan de zijkant van de McLaren en op de achtervleugel van de Ferrari. Ook zagen we bij diverse teams een metalen airflow installatie op de auto. Ook deze heeft het doel om de luchtstromen rondom de auto te meten.

De nieuwe Renault was vandaag voor het eerst echt te zien, want vorige week deelde het Franse team slechts enkele computerbeelden. Teambaas Cyril Abiteboul verklaart tegenover F1 TV dat dat een bewuste keuze was. Volgens de Fransman heeft de RS20 een revolutionaire neus. De Renault heeft inderdaad in vergelijking met de andere teams een erg slanke en ronde voorkant.

Probleemloze ochtend

Racing Point schiet met Sergio Perez uit de startblokken en laat meteen alle snelle rondetijden zien op de gele, medium C3 band. De Mexicaan staat lange tijd bovenaan de tijdenlijst en rijdt uiteindelijk de tweede tijd.

De andere teams, waaronder Red Bull en Mercedes draaien ondertussen hun rondjes op de witte, hardere C2 band. Als Bottas naar het medium rubber wisselt, snelt hij naar P1: 1:17.313.

Max Verstappen stuurt zijn Red Bull probleemloos over het Circuit de Catalunya en weet maar liefst 91 ronden te rijden. Bijna anderhalve keer de afstand die de coureurs normaal tijdens de Grand Prix van Spanje afleggen. De Nederlander strandt uiteindelijk op vier tienden van Bottas op P3, maar doet dat wel op een compound harder.

Meest opvallend is wellicht dat de sessie geen een keer is stilgelegd. Op een enkel uitstapje van Kevin Magnussen en wat kleine haperingen bij de AlphaTauri van Daniil Kvyat na, verliep de ochtend dus probleemloos voor teams en coureurs.

Om 14.00 uur wordt de testdag hervat met de middagsessie. Wereldkampioen Lewis Hamilton neemt het stuur dan over van Bottas. Ook Giovinazzi, Ricciardo, Stroll en Latifi maken dan hun opwachting.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden