Denny Hamlin wint Daytona 500 na angstaanjagende finish

Schermafbeelding-2020-02-18-om-14.59.22

Voor de derde keer in vijf jaar won Denny Hamlin gisteren de Daytona 500. Maar niemand had na de finish nog aandacht voor Hamlin, vanwege bezorgheid om Ryan Newman. Een paar honderd meter voor de finish leek het er nog op dat Newman de race ging winnen, totdat Ryan Blaney hem te hard aanduwde en hij rechtsaf de muur in ging. Daarna werd hij op hoge snelheid geschept door Corey Lajoie. Ryan Newman werd direct vervoerd naar het ziekenhuis. Later bevestigd Nascar dat Newman zware verwondingen heeft maar buiten levensgevaar is.

Het voorprogramma

De Daytona 500 van 2020 was sowieso al een gekke editie. Er werd namelijk gereden op de maandag. De race stond natuurlijk gepland op de zondag maar vanwege regenval werd de race eerst onderbroken en vervolgens uitgesteld. Het bleek dat alle poeha in het voorprogramma van ‘The Great American Race’ dus een beetje voor niets was geweest. Donald Trump had dan wel het ‘start-your-engines’ signaal mogen geven, maar die motoren gingen desondanks weer uit voor een nachtje. Er was overigens niet alleen aandacht voor de president zo vlak voor de race. Ook 7-voudig Nascar-kampioen Jimmy Johnson werd in het zonnetje gezet omdat hij zou gaan beginnen aan zijn laatste seizoen in de sport.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

De start

De race had dit jaar eigenlijk twee starts, die op de zondag en die op de zaterdag. Na een ceremonieel rondje van de president en nog wat opwarmrondjes leek het dan eindelijk te gaan beginnen. De lichten op de pacecar waren uit wat ook in Amerika betekent dat er een groene vlag aan zit te komen.

plotseling gaan de lampen weer aan; regen in bocht 3. De auto’s gaan weer naar binnen en vervolgens wordt de baan drooggemaakt. Een dik halfuur later gaat men het weer proberen en ditmaal lukt het ook echt. De race is onderweg maar nog weinig spectaculair. Er bestaat een grote kans dat de rijders op dit moment al wel weten dat de race die zij zojuist gestart zijn, niet vandaag zal eindigen. Zij zullen dan ook vooral geen schade willen rijden totdat de regen komt.

Ricky Stenhouse Jr, de polesitter, rijdt na twintig ronden nog steeds op kop als daar de eerste caution van de wedstrijd is. Geen auto in de muur of spinnend over het gras, maar weer regen. De auto’s rijden weer terug naar de pits waar ze die avond ook zullen blijven. Een enorme stortbui trekt over en de Nascar-organisatie kiest ervoor om de race te verplaatsen naar de maandag.

Vanwege de vele rondes achter de pacecar op de zondag en de parc-fermé regels die ook bij de Nascar gelden gaan veel coureurs in de opwarmronde nog naar binnen. Een slechte pitstop zorgt ervoor dat Stenhouse vier plekken verliest. De hele zondag nu al de prullenbak in. We beginnen vandaag weer helemaal overnieuw. Mcdowell voert de race aan bij de restart.

Schaken

Voor lange tijd gebeurt er relatief weinig spectaculairs. De race is een schaakspel geworden. In de eerste 2 stages, beide bestaande uit 65 ronden zijn er slechts twee cautions. Iedereen wil tijdens deze fase van de race schadevrij blijven en daardoor helpt men elkaar met slipstreams en duwtjes. Zo’n twintig ronden voor het eind van de race begint pas het spektakel. De laatste pitstops worden gemaakt en de sprint naar de finish kan beginnen. Het veld wordt kort opgesplitst in twee pelotons. De ene helft kiest ervoor om slechts 2 banden te wisselen, de andere helft gaat voor nieuwe banden rondom. Na een paar rondes komen de mannen met vier nieuwe banden dichterbij. De twee pelotons zijn nu volledig door elkaar gehusseld.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

De eindsprint

We zijn ondertussen nog maar zeventien ronden verwijderd van het eind van de race en ‘The Big One’, een crash waarbij de helft van het veld betrokken is, mist nog steeds in deze Daytona 500. En een Daytona 500 zonder een ‘Big One’ is eigenlijk geen Daytona 500. Dus daar is hij dan, Joey Logano deelt een iets te agressieve duw uit aan Aric Almarola. Almorola raakt daardoor Brad Keselowski die zijwaarts gaat en ervoor zorgt dat zeker tien tot vijftien auto’s niet ongeschonden wegkomen van het incident. Veel grote namen sneuvelen tijdens het incident waaronder Jimmy Johnson, de man waar zo veel aandacht naar uit ging voor aanvang van de race. De rode vlag wordt gezwaaid en de wedstrijd wordt voor korte tijd stilgelegd.

Na de herstart volgt er nog een caution wat ervoor zorgt dat er bij de groene vlag nog maar vijf ronden te rijden zijn tot aan het zwart-wit geblokt. Ryan Newman en Denny Hamlin slaan een gaatje en het is aan Preece om dit gat te dichten. Dit lukt hem met nog twee ronden te gaan. Het hele veld is ondertussen weer in elkaar geschoven en Denny Hamlin heeft de leiding gepakt. Het ziet er rooskleurig uit voor hem, het enigste wat hij nu nog hoeft te doen is vijf mijl zijn voetje naar beneden houden en de finish-vlag is voor hem. Tenzij er een caution komt natuurlijk, en je raadt het al, die komt er.

Ross Chastain probeert last-minute zijn auto aan de binnenkant van Preece te zetten. Hierbij raakt hij heel iets het vlakke gedeelte onderaan de banking aan, dit zorgt voor onbalans en Chastain is passagier van zijn eigen bolide. Hierbij neemt hij Preece en Logano mee de muur in, vervolgens zijn er natuurlijk een heleboel auto’s die het ongeluk niet kunnen ontwijken. Kortom, een volgende rode vlag. Omdat de race al bijna ten einde was krijgen we nu een ‘overtime finish’. De race wordt niet in de 200e ronde afgevlagd, maar pas wanneer er twee rondes onder groene vlag verreden zijn. De organisatie wil de auto’s namelijk niet laten finishen achter de pacecar.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

De laatste ronde

Na negen cautions, twee rode vlaggen en zeventien uitvallers kwam het hier allemaal op aan. 209 ronden maar dit is wel de belangrijkste. Bij aanvang heeft Denny Hamlin de leiding en blokt hij Ryan Newman die zowat op zijn achterbumper zit. Bij het uitkomen van bocht twee heeft Hamlin een klein gaatje, maar de teruggevallen Newman krijgt nu een push van Blaney.

Terwijl Hamlin hoog in de baan blijft, zakken Newman en Blaney naar onderen. Het momentum ligt nu volledig aan hun zijde en ze stormen voorbij aan Hamlin. Het lijkt nu bijna zeker dat hij de race niet gaat winnen. Hamlin sluit aan achter Blaney en geeft hem een dusdanige push dat Blaney nu ook kans maakt op de overwinning. Blaney probeert het bovenlangs maar Newman blokt. Blaney verliest kort de controle over zijn auto en sluit dan weer aan achter Newman.

Blaney zou later verklaren dat hij op dit moment probeerde om Newman de finish over te duwen om in ieder geval een Ford aan de overwinning te helpen. Deze duw pakt alleen helemaal verkeerd uit want Newman gaat dus rechtsaf de muur in. Hamlin kan hem nog net ontwijken en heeft de betere run. Hij wint de Daytona 500 met een honderdste voorsprong. Ondertussen gaat Newman over de kop. Het portier gedeelte staat nu in de richting van de aanstormende auto’s. Met een snelheid van dik driehonderd kilometer per uur schept Corey Lajoie de ironisch genoeg nog negende gefinishte Newman. De auto vliegt tientallen meters door de lucht en schraapt vervolgens nog honderden meters over het asfalt voordat hij al brandend tot stilstand komt.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

Post-race

Het team van Hamlin viert feest onwetend van de ernst van Newmans ongeluk. Het publiek joelt de 3-voudig Daytona 500 winnaar uit in afwachting van goed nieuws. Pas op het erepodium komt het nieuws van de vreselijke crash door bij het team van Hamlin. Vanaf dit moment zijn de festiviteiten sober. Later zou teambaas Joe Gibbs het publiek nog toespreken in Victory Lane. Hij verontschuldigt zich voor de festiviteiten terwijl de hulpdiensten bezig waren met Newman. Hij verklaart dat men niet wist dat het ongeluk zo ernstig was geweest.

Op dit moment ontploft twitter al met de hashtag RyanNewman. Duizenden mensen bidden voor de 18-voudig Nascar winnaar en vragen tegelijkertijd naar zijn conditie. Lange tijd is alleen duidelijk dat Newman naar het Halifax Medical Centre is gestuurd. Zijn conditie wordt vooralsnog niet gemeld. Uiteindelijk brengt Nascar naar buiten dat Newman dus zware verwondingen heeft maar buiten levensgevaar is. Toch zal het een dubbel gevoel zijn voor Hamlin, de kans is klein dat hij zijn overwinning heeft gevierd zoals hij dat de voorgaande keren heeft gedaan. Hij heeft de race ten slotte gewonnen ten koste van Newmans gruwelijke crash.

Schermafbeelding-2020-02-18-om-15.08.29-700x392
(c) AP Photo/John Raoux

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden