Renault met Ocon op zoek naar eerherstel in overgangsjaar

Het Renault Formule 1 team heeft vandaag in Parijs een vooruitblik gegeven op het aankomende seizoen. Renault lijkt de kaarten nog even tegen de borst te willen houden, want tijdens de presentatie werd slechts een handvol foto’s van de nieuwe R.S. 20 getoond. Wel was daar een licht aangepaste livery op te zien. Opvallend is dat de auto nu is voorzien van een mat zwarte verflaag, zonder de gele accenten. Mogelijk gaat het om een test livery en verschijnt het team in Australië met een aangepaste kleurstelling aan de start.

Overgangsjaar richting nieuw tijdperk

De Franse renstal is vooral op zoek naar de weg omhoog in 2020. Vorig seizoen werd het fabrieksteam nog pijnlijk verslagen door het met een Renault klantenmotor uitgeruste McLaren en werd met grote moeite Toro Rosso achter zich gehouden.

Renault Sport Racing President Jérôme Stoll zegt: “2020 Is een belangrijk jaar in de transitie van het team. We proberen het positieve momentum van de afgelopen drie jaar te houden, terwijl we ons voorbereiden op volgend seizoen, wat een nieuw tijdperk zal inluiden voor alle teams.”

Teambaas Cyril Abiteboul voegt toe: “Dit jaar moeten we de best mogelijke route naar de reglementswijzigingen in 2021 afleggen. De organisatorische wijzigingen die we in de tweede helft van 2019 hebben doorgevoerd, zijn met dit in het achterhoofd genomen. We benaderen dit seizoen met nederigheid en ambitie. Nederigheid omdat het een gigantische opgave is, voor elk team, elk jaar weer. Wij zijn geen uitzondering daarop.”

Vruchten plukken

Op het rijdersvlak wordt er veel verwacht van teamcaptain Daniel Ricciardo en de van Mercedes overgekomen Esteban Ocon. Met het binnenhalen van de voormalig Force India coureur heeft Renault in ieder geval zijn gewenste Franse coureur. Na een jaar aan de kant te hebben gestaan én mee te hebben gekeken bij het kampioensteam van Mercedes, zal Ocon gebrand zijn om te laten zien wat hij kan. “In de Formule 1 draait alles om details en daar heb ik er een hoop van gezien op de Renault R.S. 20. Het is geweldig om het design te zien, maar uiteindelijk wil je snel achter het stuur kruipen en de auto aanvoelen”, aldus de Fransman.

Met Daniel Ricciardo heeft hij een belangrijke graadmeter in het team. De goedlachse Australiër versloeg vorig seizoen direct Nico Hülkenberg, maar kon samen met het team niet de verwachte stap voorwaarts maken. Ricciardo heeft in zijn Red Bull tijd al laten zien races te kunnen winnen en dus zal na een jaar van droogte het verlangen er zijn op zijn minst een keer het podium te behalen. Aan de andere kant zijn de geruchten daar dat de Australiër aan het einde van zijn contract wel eens het Franse team zou kunnen verlaten indien progressie uitblijft en er een plaatsje vrij komt bij een van de topteams.

Ricciardo ziet het komende seizoen positief tegemoet: “Ik kijk ernaar uit om de vruchten te plukken van de ervaring die ik vorig jaar met het team heb opgedaan. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Ik heb een hoop over mezelf én het team geleerd.”