Honda gebruikt vetorecht tegen Alonso

(c) McLaren Indy

Het meedoen aan de Indy 500 kan dit jaar wel eens een lastig verhaal gaan worden voor Fernando Alonso. De Spaanse coureur wil dit jaar voor de derde keer meedoen aan de 500 mijl op de Indianapolis Motor Speedway, maar als het aan oud-werkgever Honda ligt niet met hun motor. Alonso was in gesprek met het team van Andretti, dat aangedreven wordt door Honda. Maar vanwege eerdere uitspraken van de ex-Formule 1 coureur ziet de Japanse motorleverancier een nieuwe samenwerking niet zitten.

 Tijdens Honda’s thuisrace in 2015 vergeleek Alonso de Honda motor met de aandrijving van de GP2, een lagere raceklasse. Dit viel meteen al niet goed bij Honda, en zette de samenwerking direct op scherp. Iedereen weet dat het Mclaren-Honda huwelijk in de twee jaren daarna ook niet lekker verliep. Aan het eind van 2017 kozen de twee om uit elkaar te gaan, en het ziet er dus niet naar uit dat ze gauw weer bij elkaar zullen komen.

Als het aan Alonso ligt, gebeurt dit overigens wel, omdat hij bezig is met het winnen van de ‘Triple Crown’. Dit houdt in: het winnen van de Grand Prix van Monaco, de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500. Momenteel heeft de tweevoudig wereldkampioen alleen nog een overwinning in Indianapolis nodig om deze titel te bezegelen. Het maakt hem dan waarschijnlijk ook niets uit met wie of wat hij deze titel pakt.

Alonso reed in 2017 ook al mee met de Indy 500, waar hij zelfs enige tijd de leiding in de wedstrijd had. Helaas achtervolgden de motorproblemen hem zelfs tot in Amerika, want ook in deze race viel hij eerder uit. In 2019 waagde de 32-voudig Grand Prix winnaar het nog eens, maar ditmaal verscheen hij niet eens aan de start vanwege een mislukte kwalificatie.

Er is slechts één persoon in de geschiedenis van de autosport die de Triple Crown wist binnen te slepen: Graham Hill. Daarom zou het extra bijzonder zijn voor de LMP1-coureur om deze titel op zijn naam te schrijven. Tevens een mogelijkheid voor andere teams om de geschiedenisboeken in te gaan, als het team dat Fernando Alonso aan de Triple Crown hielp. Misschien dat dat gegeven weer wat deurtjes opent voor de nog altijd ambitieuze Alonso.