Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 20: Lewis Hamilton

(c) Mercedes AMG F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Deel 20: Lewis Hamilton.

Toen Michael Schumacher eind 2006 Ferrari verliet en het erop leek dat hij voorgoed zou stoppen, was iedereen het er wel over eens; de records die de Duitser bij elkaar had gereden zouden nooit meer verbroken worden. In het seizoen erna maakte een jong Brits supertalent zijn debuut in de Formule 1 en nu, twaalf jaar later, staat Lewis Hamilton op het punt om die onbereikbaar geachte records te evenaren. De zevende wereldtitel kan in 2020 behaald worden, net zoals de magistrale hoeveelheid van 91 Grand Prix-zeges. Lewis Hamilton is op weg om de allergrootste te worden.

(c) Mercedes Motorsport


Zijn zesde wereldtitel was bijna zakelijk. Hij stond er wanneer hij er moest staan en met name in de tweede helft pakte hij wat hij pakken kon, ook als dat even geen overwinning betekende. Hoe idolaat de jonge Hamilton ook was van Ayrton Senna, de titel werd dit jaar ‘op z’n Prosts’ binnengehaald. Koel, berekenend en nooit een stap teveel. De ervaring van Hamilton helpt hem hier enorm bij en zo lang het hoofd goed staat, is hij verschrikkelijk lastig te verslaan.

Niets wijst erop dat de Mercedes-trein in 2020 plotseling tot stilstand gaat komen en niets wijst erop dat Hamilton een vormdip gaat krijgen. Het wordt echter wel een belangrijk jaar, met de reglementswijzigingen van 2021 aan de horizon. Met name de jonge honden van Red Bull en Ferrari staan te trappelen om de grote kampioen op de baan in gelijkwaardig materiaal te verslaan. Als we moeten afgaan op de stand van zaken in de tweede helft van 2019, zou het goed kunnen dat het straks flink dichter op elkaar zit dan aan het begin van dit seizoen. Daar staat tegenover dat Mercedes historisch gezien uitstekend uit de startblokken schiet, iets wat dit jaar fundamenteel was in wereldtitel nummer zes.

Lewis Hamilton is de grootste coureur van dit moment. De Schumacher van zijn tijd. Hij is de man die verslagen moet worden, wil een ander de kampioenschapskroon overnemen. Het zou goed zijn voor de sport als dit gebeurt, maar tegelijkertijd kan je niets anders doen dan bewondering hebben voor het fenomenale talent van de man uit Stevenage.